CУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ АРТ-СТРАТЕГIЙ - Кравчак, Лілія Анатоліївна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2023)
У статті розглядається унікальність арт-стратегій в якості актуального фактора соціокультурних процесів у цілому та розвитку міст, зокрема. У статті досліджується, як мистецькі простори можуть служити місцем для активізму та соціальних змін. На основі застосування методології типологізації відбувається огляд основних арт-стратегій, а також оцінка їх використання в рамках урбаністичних проектів; аналізуються переваги та недоліки їх застосування. Розглядається потенціал планомірного перетворення міського простору завдяки принципам роботи арт-стратегій. Одним із ключових моментів статті є те, що мистецькі простори мають потенціал бути чимось більшим, ніж просто місцем для демонстрації творів мистецтва; вони можуть бути платформами для соціальних і політичних дій. Мистецькі простори можна використовувати для просування та підтримки маргіналізованих спільнот, а також для боротьби з домінуючими культурними наративами, які увічнюють нерівність і несправедливість. Створюючи простори, де можна почути різні голоси та точки зору, мистецтво може слугувати каталізатором соціальних змін. Нарешті, стаття наголошує на важливості співпраці та залучення громади до просування соціальної справедливості через мистецтво. Працюючи з громадами та залучаючи їх до мистецького процесу, митці можуть створювати роботи, які дійсно відображають потреби та досвід тих, хто найбільше постраждав від соціальної нерівності та гноблення. Створюючи простори для активізму, кидаючи виклик домінуючим культурним наративам і залучаючи спільноти, мистці та мистецькі простори можуть допомогти створити більш справедливе та справедливе суспільство. Робляться висновки про необхідність подальшої теоретизації даного поняття та багатоаспектної розробки практичного застосування отриманих результатів.