ОРНІТОМОРФНІ МОТИВИ КИЄВОРУСЬКОГО ЗОЛОТАРСТВА – ДЖЕРЕЛО ІНСПІРАЦІЙ ДЛЯ УЧАСНИКІВ ІІ МІЖНАРОДНОГО МОЛОДІЖНОГО ЕМАЛЬЄРНОГО ПЛЕНЕРУ - Роготченко, Олексій; Шмагало, Ростислав; Руденченко, Алла; Коновалова, Ольга (Український мистецтвознавчий дискурс, 2023)
Дослідження присвячене комплексному мистецтвознавчому аналізу рефлексії орнітоморфних мотивів києворуського золотарства у творчості учасників ІІ Міжнародного молодіжного емальєрного пленеру. Окреслено інформацію про історичні передумови виникнення традицій застосування образів птахів в ювелірному мистецтві Київської Руси. Уточнено типологію форм і функціональне призначення виробів києворуського золотарства, які декорувалися зображеннями птахів і створювалися у техніці гарячої емалі. Розглянуто особливості застосування орнітоморфних мотивів в окремих ювелірних виробах Київської Руси. Уточнено техніко-технологічні процеси середньовічної емальєрної справи. Висвітлено творчість учасників ІІ Міжнародного молодіжного емальєрного пленеру. Визначено потребу відродження києворуських культурних і мистецьких традицій. На прикладі роботи, створеної в рамках вищезазначеної події наведено способи трансформації орнітоморфних мотивів Київської Руси у сучасному декоративно-прикладному мистецтві. Виконано порівняльний аналіз середньовічної практики застосування техніки гарячої емалі з прийомами роботи сучасних майстрів. Окреслено важливість створення молодіжних мистецьких заходів, що можуть суттєво впливати на розвиток і популяризацію мистецтва гарячої емалі. Уточнено техніко-технологічні особливості сучасної емальєрної справи. Виявлено необхідність подальшого дослідження художньо-образних особливостей золотарства Київської Руси, що сприятиме розвитку сучасного декоративно-прикладного мистецтва в Україні, популяризації творчих здобутків нашої держави у світі, відновленню техніки гарячого емалювання кольорових металів, підтримці та професійному зростанню творчої молоді.