ПРИНЦИПИ ЗАСТОСУВАННЯ ЧЕРВОНОГО КОЛЬОРУ У ДИЗАЙНІ ПАРКІВ КИТАЮ, ЩО ОРГАНІЗОВАНІ НА ДЕГРАДОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ (НА ПРИКЛАДІ РОБІТ ПЕКІНСЬКОГО БЮРО TURENSCAPE) - Ляньцзе, Мао (Український мистецтвознавчий дискурс, 2023)
У статті обґрунтовано, що результатом перетворення занедбаних промислових об’єктів у паркові зони є значне підвищення якості життя та землекористування, а також досягнення низки культурних та екологічних цілей. Організація міських парків на порушених промислових територіях має низку переваг. Такі заходи допомагають очистити повітря, впливають на покращення здоров’я населення, заохочують містян до активного способу життя, зміцнюють місцеву економіку, підтримують пам’ять про історичну спадщину, знижують рівень злочинності тощо. Особливістю паркових комплексів, що створюються на адаптованих промислових територіях, є не тільки наявність традиційних для парку складових, але й концептуальне поєднання окремих елементів індустріальної спадщини із природнім середовищем. Проєктне бюро Turenscape було першим, яке застосувало акцентне використання кольору у своїх рішеннях паркових ландшафтів на території Китаю, зважаючи на глибоку вкоріненість червоного у китайській культурі. У їх роботах кольоровий акцент як засіб композиції виділяє об’єкт, посилює його виразність, завдяки чому у глядача виникає підвищений візуальний інтерес до ландшафтного середовища. Такими роботами є Парк верфі у Чжуншані, Парк річки Танхе «Червона стрічка», парк Хоутан у Шанхаї. Дослідження ґрунтується на тому, що у традиційній китайській культурі у системі вибору кольорів, переважали конфуціанські принципи. У Китаї червоний колір є символом сприятливості, свята, шлюбу, жвавості та ентузіазму. Він проходить через всю історію Китаю і є глибинним тлом китайської культури. У народній архітектурі червоний має давні традиції: дерев’яні колони, плити, дахи імператорських будівель, що символізують щастя, елегантність, удачу та радість. В процесі дослідження встановлено два проєктні підходи щодо роботи із кольором: його застосування на лінійно-структурних елементах, що утворюють прозорі поверхні або об’єми (металеві конструкції) та застосування на суцільних площинах (довгі лави, суцільні металеві поверхні).