УКРАЇНСЬКИЙ АВАНГАРД У КОНТЕКСТІ ТЕОРІЇ ПЕТЕРА БЮРГЕРА - Лимар , Ганна Михайлівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2023)
У статті представлено результати наукового студіювання теорії авангарду Петера Бюргера у контексті його розвитку в Україні. Поняття українського авангарду у науковому дискурсі розвитку мистецтва набуло визнання. На основі міждисциплінарного підходу активно проводяться наукові студії з використанням інструментарію антропології, герменевтики, філософії, естетики та історії. Досліджуються художньо-стилістичні особливості творів мистецтва, естетика авангарду, творча діяльність основоположників авангардистського руху в Україні, їх науково-теоретична спадщина. В грунтовних працях вчених авангард України характеризується як новаторське і революційне мистецтво, високо оцінюється його творчий потенціал. Український авангард розглядається як нероздільне ціле європейського художнього явища, позначене певними національними відмінами й особливостями. Встановлено, що в наукових працях українських вчених спостерігається відсутність аналізу теоретичних положень авангарду західноєвропейських наукових шкіл.