ПІДРИВ КАХОВСЬКОЇ ГЕС РОСІЙСЬКИМИ ВІЙСЬКАМИ У 2023 РОЦІ: НАСЛІДКИ ДЛЯ КУЛЬТУРНОГО ПЛАСТА УКРАЇНИ - Долеско, Світлана Валеріївна; Васильєва, Орина Олексіївна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2023)
У дослідженні, з огляду на суспільну значущість збереження вітчизняних пам’яток культури та історії в умовах російсько-української війни, проаналізовано масштаб збитків для української культури внаслідок підриву Каховського водосховища в Херсонській області 06 червня 2023 року. Подано загальну типологічну й територіальну характеристику пам’яток, які зазнали руйнувань внаслідок підтоплення. Описано ступінь пошкодження найвизначніших пам’яток для культури та мистецтва України та охарактеризовано подальші перспективи їхнього існування, збереження і відновлення. Серед них – музей-садиба Остапа Вишні (с. Кринки Херсонського р-ну), будинок Поліни Райко (м. Олешки Херсонського р‑ну), Олешківська Січ (м. Олешки Херсонського р‑ну), фортеця Тягинь (с. Тягинка Бериславського р‑ну). Мета цього наукового дослідження – з’ясувати масштаб втрат для української культури внаслідок підриву Каховської ГЕС російськими військами під час повномасштабного військового вторгнення. До завдань дослідження належать здійснення загальної характеристики даної техногенної катастрофи; класифікація згідно з типологічною й територіальною приналежністю пам’яток, що постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС; опис найвизначніших об’єктів культурної спадщини у ракурсі їхнього місця в українському культурному пласті; узагальнення зібраних даних та прогнозування подальших перспектив для цих та інших постраждалих пам’яток музейної справи, археології, краєзнавства тощо. До джерельної бази дослідження увійшли об’єкти культурної спадщини, що розташовуються на території Херсонської області, значна часина якої знаходиться в тимчасовій російській окупації та які постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС. Наукова новизна результатів полягає в тому, що вперше з часу трагічної техногенної катастрофи – затоплення територій Миколаївської та Херсонської областей внаслідок терористичного акту російських військ (підриву Каховської ГЕС) – цю подію описано безпосередньо в ракурсі оцінки збитків для національної культури; заходів, які вжито державними структурами для їхнього порятунку та прогнозів щодо відновлення. Дослідження є першим, у якому комплексно подано перелік постраждалих об’єктів культурної спадщини та закладів культури й мистецтва, і наявні цінні фактологічні дані про окремі пам’ятки.