НАПРЯМИ ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВОГО ОДЯГУ В СУЧАСНІЙ ФЕШН-ІНДУСТРІЇ - Процик, Богдан Олександрович; Пашкевич, Калина Лівіанівна; Герасименко, Олена Дмитрівна; Люклян, Надія Романівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2023)
У статті розглянуто особливості використання цифрового одягу, на прикладі провідних компаній у цій галузі, таких як The Fabricant, DRESSX, Carling, Auroboros, FINCH та ін. Кожна з наведених компаній вирізняється інноваційним підходом та внеском у сферу дизайну одягу. The Fabricant виступає піонером у сфері цифрової моди, спеціалізуючись на фотореалістичному 3D-дизайні та анімації. DRESSX, як перший онлайн магазин цифрового одягу, відкриває нові можливості для електронної комерції та персоналізації віртуальних гардеробів. Бренд Carling цифровою колекцією Neo-EX підсилює ідею індивідуалізації через персоналізацію цифрового одягу. Auroboros, в свою чергу, досліджує екологічні аспекти цифрового одягу та впроваджує у свої технології відновлювальні матеріали. Українські компанії FINCH і FFFACE додають свою унікальність у фешн-індустрію, використовуючи технології віртуальної реальності. У статті розглянуто та визначено ключові етапи створення цифрового одягу, починаючи від розробки концепції та завершуючи приміркою віртуальних моделей, що дозволяє виявити не лише технічні та дизайнерські завдання, але й визначити найбільш оптимальні та ефективні методи на кожному етапі творчого процесу. Результати дослідження надають практичну цінність, оскільки вони слугують основою для вдосконалення сучасних технологій у галузі дизайну одягу. Крім того, результати дослідження визначають перспективи використання цифрового одягу в індустрії моди, вказуючи на потенційні напрями розвитку та інновації. Сучасні технології відкривають нові можливості для дизайнерів та виробників, дозволяючи їм експериментувати з формами, кольорами та текстурами в цифровому просторі. Однак, для успішного впровадження цифрового одягу в індустрію моди, важливо продовжувати досліджувати та вдосконалювати технології, враховуючи не лише естетичні аспекти, але й економічну та екологічну стійкість.