ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ДВОХ МІНІАТЮРНИХ ПОРТРЕТІВ XVIII–XIX СТОЛІТЬ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ СУЧАСНИХ МЕТОДІВ - Біскулова, Світлана Олександрівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2024)
Метою статті є проведення порівняльного аналізу двох мініатюрних портретів XVIII–XIX ст. із використанням оптичних та фізико-хімічних методів та визначення часу створення невідомого мініатюрного портрету. Для встановлення техніки створення мініатюрного живопису на слоновій кістці у XVIII–XIX ст., пігментного складу та датування мініатюр було досліджено сучасними оптичними і фізико-хімічними методами два мініатюрні портрети: «Катаріна Саґредо Барбаріґо, близько 1735–1740 рр.» Розальби Карр’єри (1673–1757) із колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків (НММБВХ) та «Жіночий портрет» із приватної колекції. У результаті мікроскопічного дослідження встановлено техніку виконання творів мистецтва, зокрема, слонову кістку як основу. За допомогою мікроскопу встановлений помел пігментів у живописному шарі: більш великий розмір часток пігментів у мініатюрі XVIII ст. на відміну від рівномірного помелу у середині XIX ст. Вивчення творів в ультрафіолетових (УФ) променях дозволили виявити за характером світіння свинцеве білило, берлінську лазур, кобальт синій, азурит, а в інфрачервоних променях (ІЧ) – відсутність підготовчого рисунка, що є особливістю створення мініатюрного живопису. Метод рентгенофлуоресцентного аналізу (РФА) використаний для встановлення елементного складу живописного шару мініатюрних портретів. На основі проведених методом інфрачервоної спектроскопії з Фур’є-перетворенням (ATR-FTIR) досліджень підтверджена структура слонової кістки і клейового в’язива у фарбах, проведений порівняльний аналіз пігментів та зроблений висновок щодо датування мініатюрного живопису. Мініатюра Розальби Карр’єри (361 ЖК МХ) створена у другій чверті XVIII ст., що співпадає із атрибуцією НММБВХ, а мініатюра невідомого художника із приватної колекції – у другій чверті XIX ст.