ВИЗНАЧНИКИ КРЕАТИВНОСТІ В ДИЗАЙНІ ІНФОГРАФІКИ - Дяченко, Алла Володимирівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2024)
Метою цієї статті є науково обґрунтоване висвітлення ексклюзивних визначників креативності в інфографічних проєктах, що мають сприяти розвитку фахового потенціалу дизайнерів графіків. Креативність, як флюїдний показник суб’єкта творчого процесу розглядається як поліфункціональне явище, що відіграє ключову роль в інноваційності та об’єктивній користі результатів дизайну, орієнтованого на визначене коло споживачів. Значущість підвищення рівня креативності об’єктів інфографіки обумовлена тим, що вони є синтетично активним інструментом візуального кодування складних інформаційних та смислових систем. У цілому, на сьогодні явище креативності у сегменті візуальних комунікацій все ще недостатньо вивчене з наукової точки зору, до того ж інтерес до розгляду креативності в аспекті інфографічного дизайну став виявлятися лише протягом останніх кількох років. Виявлено, що умовами підвищення рівня впливовості, а відтак і креативності інфографічних повідомлень є інтегрування їх змістового диференціацювання з візуально-образними інноваціями, такими як образне мовлення. Розкриття потенціалу креативності в дизайні інфографіки має власну специфіку, що обґрунтовано художньо-подібними властивостями інфографіки. Виявлено, що визначниками креативності в інфографічному дизайні виступають наступні параметри: інформаційна візуалізація, спрощення та ясність, сторітелінг, іконографія та символізм, візуальна логіка, інформаційна ієрархія, відгук, заклик до дії та участі, візуальні метафори. Зроблено обґрунтоване припущення, що майбутнє заглиблення у принципи дії та механізми розробки інструментів стимулювання креативності у дизайнерів, які спеціалізуються на інфографіці, з великою вірогідністю дозволить цим фахівцям збільшити власні професійні можливості оперування та кодування значущої інформації.