ХУДОЖНІ ОБРАЗИ В ЖИВОПИСІ ОЛЕКСАНДРА КОДЕНКА: АНАЛІЗ ТА ІТЕРПРЕТАЦІЯ - Жосул, Валерія Ігорівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2024)
Стаття присвячена дослідженню образної системи абстрактного живопису Олександра Івановича Коденка (1944–2021). Творчий доробок художника включає низку фігуративних та абстрактних полотен, які відображають сучасне уявлення про релігійну тематику. Отримавши класичну мистецьку освіту в Київському художньому інституті (нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури), учень майстерні баталіста Віктора Пузиркова в процесі активних творчих пошуків звернувся до нефігуративного живопису. Вивчення філософії Далекого Сходу та зацікавлення трансцендентальними практиками на початку 1990-х років заклали основу авторської міфології. В абстрактних полотнах художник розвивав сакральну тематику в безкінечному космічному просторі, використовуючи релігійні та авторські образи. Відстежуючи терени образної системи, О. Коденко намагався зрозуміти глибинні механізми власної творчості та відобразити їх у своїх роботах. Використання фігуративних елементів в абстрактному полотні створює багатогранний символізм, завдяки чому мистець передає глядачеві авторський підтекст. Сакральний простір живописець демонстрував, як медитативну мандрівку, під час якої розмірковував про сутність поняття сакрального. Аналіз творів різних періодів дозволяє відстежити еволюцію художньої мови через образи, що зображував автор у своїх полотнах. Складні абстрактні композиції свідчать про прагнення О. Коденка до синтезу як принципу його творчості, що відкрило нові межі для відтворення та дослідження трансцендентального в сучасному мистецтві.