МЕХАНІЗМ ПОКРАЩЕННЯ ІНТЕРАКТИВНОСТІ ДИЗАЙНУ ВЕБ-ЗАСТОСУНКУ ЯК ОСНОВА СИСТЕМИ ВІЗУАЛІЗАЦІЇ ДОПОВНЕНОЇ РЕАЛЬНОСТІ - Зозуля, Юлія Олександрівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2024)
У роботі досліджено механізм покращення інтерактивності дизайну веб-застосунку, як основи системи візуалізації доповненої реальності. Зазначається, що для вдосконалення візуалізації засобами доповненої реальності на масових мобільних пристроях необхідно враховувати такі питання: реалістичність відображення об’єктів, можливість зміни параметрів об’єктів під час візуалізації, формат та структура зберігання об’єктів, маніпуляція об’єктами у просторі, особливості проектування графічного інтерфейсу користувача. Запропоновано принципові основи зміни параметрів об’єкта при візуалізації доповненої реальності з прикладу зміни матеріалів. Вони включають зміну параметрів в реальному часі і спрощений інтерфейс користувача, доступний для нефахівця. Наголошується, що доповнена реальність полягає в тому, що необхідно враховувати положення пристрою в руках користувача і положення самого користувача. Інформація про положення використовується, наприклад, при індикації розпізнавання маркера для відстеження, а також відображення інформації, що візуально прив’язана до об’єкта (виносок тощо). Зазначається, що при роботі безпосередньо в режимі доповненої реальності в положенні стоячи необхідно приділяти особливу увагу доступності та зручності інтерфейсу. Ще однією рекомендацією при проектуванні інтерфейсу доповненої реальності, що базується на маркерах, є зрозуміла для користувача індикація поточного стану трекінгу. Схематично представлено систему, яка складається з кількох модулів, кожен з яких відіграє вирішальну роль у досягненні максимальної інтерактивності веб-застосунку. Дана система прийнята за основу механізму покращення інтерактивності дизайну веб-застосунку, як основи системи візуалізації доповненої реальності. Детально описано модулі системи та запропоновано принципові основи та алгоритм зміни параметрів об’єктів доповненої реальності при візуалізації в реальному часі.