МИСТЕЦТВО МІНІАТЮРИ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ЧАСУ: КОЛЕКЦІЇ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПОРТРЕТІВ У МУЗЕЯХ - Зузяк, Тетяна Петрівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2024)
Портретні мініатюри є важливою частиною багатьох музейних колекцій та виставкових експозицій музеїв світу та їхньою справжньою окрасою. Вони представлені як поодинокими екземплярами, так і цілісними колекціями, що їх роками формували колекціонери й передали на зберігання до музейних фондів та демонстрації під час виставок для широкого кола відвідувачів. Вивчення портретних мініатюр крізь призму життєпису митців, замовників, історико-культурний контекст, є важливим для розуміння специфіки розвитку як європейського мистецтва ХVІ–ХІХ ст., так і соціальних, династичних, політичних, родинних взаємин та взаємозв’язків, насамперед монархічних династій та аристократичної знаті. Техніка виготовлення портретних мініатюр, матеріали та оздоблення й інкрустація, є інформативним джерелом для вивчення розвитку технологій обробки матеріалів, виготовлення фарб, розвитку природничих наук, а також дозволяють простежити ідейні, естетичні, ідеологічні, релігійні та інші впливи на еволюцію мистецтва. У статті вибірково зосереджено увагу на творчості американсько-англійського художника, представника неокласицизму, Джона Сінглтона Коплі; представнику Північного Відродження, французькому художнику Франсуа Клуе; фламандської художниці-мініатюристки доби Відродження Левіни Теерлінк; німецького художника доби Відродження Ганса Гольбейна-Молодшого. Такий вибір митців обумовлений бажанням продемонструвати різноплановість портретних мініатюр, а також описати специфіку мистецького життя крізь призму життєпису обраних представників мистецького середовища. Також пунктирно окреслено аспекти повсякдення зображуваних персон на мініатюра, що дозволяє, при комплексному підході, сформувати уявлення про особливості історико-культурного розвитку Європи протягом окресленого періоду. Колекції портретних мініатюр в музеях світу, завдяки віртуальним технологіям, стали доступними широкому загалу поціновувачів та бажаючих познайомитися з цим видом візуального мистецтва.