ВИКОРИСТАННЯ КОЛЬОРУ, ФОРМИ ТА КОМПОЗИЦІЇ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО ХУДОЖНЬОГО ОБРАЗУ В СОЦІАЛЬНОМУ ПЛАКАТІ - Сосницький, Юрій Олександрович (Український мистецтвознавчий дискурс, 2024)
Мета статті полягає в аналізі та розгляді методів використання кольору, форми та композиції у соціальних плакатах з метою ефективного створення образу, який здатний максимально впливати на аудиторію. Вона досліджує різні техніки та стратегії використання цих художніх елементів для досягнення конкретних цілей комунікації в соціальних плакатах, включаючи передачу повідомлення, привертання уваги, залучення емоційного відгуку та зміну поведінки глядачів. Через аналіз конкретних прикладів соціальних плакатів та їхніх художніх особливостей, стаття спрямована на виявлення та пояснення принципів, які лежать в основі створення ефективних художніх образів у цьому медіумі. У статті досліджено використання кольору, форми та композиції у соціальному плакаті з метою створення ефективного художнього образу. Встановлено, що контрастна кольорова гама привертає увагу та підсилює емоційний вплив. Аналіз використання кольорів представлений у таблиці «Образно-асоціативні характеристики кольору», де досліджені фактори, що впливають на палітру, характеристики кольору, асоціативно-образний ряд, об’єкти предметного світу та на їх носії. Форма та композиція важливі для передачі повідомлення та виклику певних емоцій. Дослідження показує, що ці елементи є ефективним інструментом у соціальній пропаганді та усвідомленні проблем. Результати аналізу композиційних принципів соціального плакату подані у таблиці «Базові закони та принципи формування композиції соціального плакату», де визначені засоби, за якими формуються закони єдності, підпорядкування та рівноваги Висновки підкреслюють важливість врахування цих аспектів при створенні плакатів для досягнення конкретних цілей. Стаття розглядає різні техніки використання цих елементів для комунікації в соціальних плакатах. Аналіз конкретних прикладів спрямований на виявлення принципів створення ефективних художніх образів. Дослідження показує, як використання кольору, форми та композиції в соціальному плакаті може створювати потужний ефект та спонукати до дії. Продовження дослідження має велике значення для розширення розуміння використання цих елементів у соціальному плакаті та їх впливу на глядача.