СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЩОДО ФОРМУВАННЯ ФАХОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ У СФЕРІ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА - Ясеницька, Жанна Володимирівна; Савчин, Галина Віталіївна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2024)
У дослідженні аналізується поняття «фахової компетентності» в контексті сучасної вищої освіти, акцентуючи увагу на необхідності формування фахових компетентностей студентів у сфері образотворчого мистецтва, що є актуальними для сьогодення. Мета статті – визначити інноваційні та сучасні аспекти формування фахових компетенцій студентів у сфері образотворчого мистецтва з використанням зарубіжного досвіду. Результати дослідження показали, що освітній процес спрямований на розвиток комплексної професійної компетентності, що відповідає вимогам ринку праці та сприяє успішній кар’єрі студентів. В дослідженні розглядається специфіка освітнього процесу у сфері образотворчого мистецтва, зокрема, акцент на розвитку креативності, просторового мислення та міжособистісних навичок. Зазначено, що затверджений стандарт вищої освіти для бакалаврів у сфері образотворчого мистецтва визначає ключові загальні та спеціальні компетенції, котрі необхідні для професійної діяльності, що включають здатність до критичного мислення, роботи з інформацією, розуміння основ етики і права, а також глибоке розуміння теоретичних та практичних аспектів створення мистецьких творів. У межах дослідження було проаналізовано роль навчання у закладах вищої освіти щодо розвитку художніх здібностей студентів, зокрема за допомогою різноманітних технік малювання. Також було встановлено, що значна увага приділяється для засвоєння теоретичних знань та саморозвитку, які виявляються у переглядах фільмів, участі у майстер-класах та відвідуванні виставок, що сприяє більш повному формуванню художньої освіти студентів. Досвід зарубіжних країн підтверджує важливість цифровізації та інтеграції мультидисциплінарних підходів у навчальному процесі. Основні сучасні технології у цій сфері включають цифрові інноваційні платформи, інтегративні технології, особистісно-орієнтовані підходи, мультидисциплінарність, гуманітарні технології та розвиток м’яких навичок. Результати дослідження можуть бути корисними для закладів вищої освіти через удосконалення навчальних програм та методик навчання у галузі образотворчого мистецтва.