ДИЗАЙН ОФІСНИХ ПРОСТОРІВ НОВОГО ТИПУ - Гоцалюк, Алла Анатоліївна; Гамалія, Катерина Миколаївна; Школьна, Ольга Володимирівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2022)
Статтю присвячено розгляду інноваційних типів організації робочих просторів (еджайл-офісу і смарт- офісу) та виявленню особливостей їх дизайнерських рішень відповідно до форматів (сервісні офіси, керовані офіси, інкубатори, акселератори, коворкінг-простори). Мета статті – виявити особливості дизайну еджайл-офісів та смарт-офісів як офісних просторів нового типу. Методологія дослідження. Дослідження базується на когнітивному підході до дизайну офісів нового типу, який дає змогу виділити його основні сутнісні характеристики та принципи, виявити його роль у контексті нової філософії офісної діяльності, зміни стереотипів свідомості й поведінки. Застосовано метод порівняльного аналізу, який уможливив виявлення спільних і відмінних рис нових типів організації робочих просторів та, відповідно, дизайнерських підходів до їх планування. Також використано описовий метод, загальнонаукові методи системного аналізу й синтезу, елементи культурологічного аналізу. Наукова новизна обґрунтована метою статті: особливості дизайну еджайл-офісів та смарт-офісів як офісних просторів нового типу, а також спільні й відмінні дизайнерські підходи відповідно до їхніх форматів (сервісні офіси, керовані офіси, інкубатори, акселератори, коворкінг-простори) аналізуються у вітчизняній науці вперше. Проведене дослідження обґрунтовує та науково оформлює практику створення дизайну еджайл-офісів і смарт-офісів, заповнює лакуни досліджень у галузі дизайну інноваційних типів організації робочих просторів. Результати. Спільним для інноваційних типів організації робочих просторів (еджайл-офісу та смарт- офісу) є тотальний підхід, у якому водночас інтегровано три виміри: просторовий, технологічний і культурний. Приміщення еджайл-офісу трансформуються під різноманітні функції: від типово конторської до суспільно-рекреаційної та видовищної. Такий формат істотно скорочує площу орендованого приміщення та дає можливість співробітникам більше обмінюватися інформацією і менше часу приділяти рутинній роботі й нарадам, завдяки чому створюється комфортне робоче середовище. Функціональна структура смарт-офісів створює широкі можливості для більш значної трансформації елементів його наповнення й планування, при цьому велика увага приділяється оформленню зон для взаємодії співробітників із метою посилення якості праці та створення умов для більш продуктивної організації робочого процесу. Принцип дизайну еджайл-офісу та смарт-офісу полягає у створенні умов для робочого порядку, який заснований на діяльності, що поєднує та групує різноманітні види активності, зокрема: індивідуальні кабінети, командні столи, лаунж-зони, зони тиші, кімнати комфорту, кімнати для перемовин і проведення нарад, а також різноманітні види відкритих просторів робочого місця. Висновки. Дослідження виявило, що практично всі проміжні простори – сервісні офіси, керовані офіси, інкубатори, акселератори та коворкінг-простори – являють собою неформальні лаунж-зони, спільні простори, які полегшують роботу. У процесі розроблення дизайну еджайл-офісів і смарт-офісів необхідно дотримуватися міжнародних стандартів контролю за якістю повітря, води, харчування, світла, руху, теплового комфорту, звуку, матеріалів та спілкування. Вибір кольорів, елементи природи й зелень, доступ до краєвидів, простори для різноманітної діяльності, можливості персоналізації простору або естетика офісного ландшафту є не менш важливими аспектами впливу. Дизайн інтер’єру може вплинути на продуктивність і настрій працівників, а офісні пейзажі з рослинами сприяють зниженню стресу та втоми.