АКЦИДЕНТНИЙ ШРИФТ ЯК СИМВОЛ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - Костенко, Ігор Олегович (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
У статті розглядається роль акцидентного шрифту у формуванні національної ідентичності, його історичне походження, еволюція функцій, а також практики використання в дизайні. Досліджується національна ідентичність у шрифтовому дизайні через стилізацію, символізм та контекст, що дозволяє створювати візуальні акценти, які несуть повідомлення про культуру, мову, традиції. Особлива увага приділяється українському контексту, зокрема тому, як акцидентна типографіка відображає культурну спадщину, традиції та сучасні наративи. зокрема шрифтам, які поєднують сучасні графічні рішення з традиційними елементами. Дослідження спрямоване на аналіз формотворчих, стилістичних та семіотичних особливостей акцидентної типографіки, що формує візуальну унікальність, пов’язану з історичним, етнокультурним та мовним підґрунтям. Метою дослідження є виявлення механізмів, за допомогою яких акцидентні шрифти не лише формують візуальні акценти, а й стають носіями культурних, етнічних і мовних смислів, що дозволяє конструювати національну ідентичність у глобалізованому середовищі. Новизна статті полягає в комплексному розгляді історичних витоків, стилістичних та семіотичних аспектів акцидентної типографіки, з акцентом на її роль у зміцненні культурної пам’яті, візуальної впізнаваності та етнодизайну. Досліджуються, українські акцидентні шрифти, графеми яких ґрунтуються на стародавніх рукописах, фольклорі, вишиванках та етнодизайні та те, як сучасні українські дизайнери інтегрують у шрифтові рішення елементи стародавніх рукописів, кириличних орнаментів, мотивів вишивки та фольклорних образів, створюючи сучасні акцидентні шрифти, що поєднують традицію з інноваціями. Проаналізовано практики використання акцидентних шрифтів у логотипах, айдентиці, плакатах, оформленні подій, що зміцнюють культурні наративи, формують стійку візуальну систему та слугують маркерами культурної приналежності. Застосування таких шрифтів у логотипах, назвах подій чи афішах посилює візуальну впізнаваність та формує цілісну культурну систему. Доведено, що акцидентна типографіка є не лише естетичним, а й соціокультурним явищем, здатним бути посередником між минулим і сучасністю, сприяти культурній резистентності й активному конструюванню національної унікальності. Стаття підкреслює значення шрифтового дизайну як інструменту самовираження при формуванні сучасної візуальної культури.