МИСТЕЦТВО І МОДА КІНЦЯ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТЬ: СТИЛЬ МОДЕРН І ПОШУКИ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - Мельник, Мирослав Тарасович (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
Висвітлюються художньо-стилістичні пошуки в мистецтві і моді кінця ХІХ – початку ХХ століть. Аналізуються останні наукові публікації зазначеної тематики. Проводиться аналіз того, як підсумком пошуків «великого стилю» протягом майже всього ХІХ століття став модерн, який опирався на філософію життя і розуміння творчості як природно-біологічного процесу, що було відповіддю митців на урбанізацію і натиск швидкого розвитку науково-технічного прогресу, який кардинально змінював життя людей. Показуються спроби подолання опозиції «високого» і «низького» жанрів мистецтва, наводяться приклади сприйняття кравця як художника і розробки костюмів архітекторами і живописцями. Оцінюється інтенція привнесення мистецтва в повсякденне життя з метою ошляхетнити людину і реформувати суспільство. Акцентується як модерн посприяв зародженню дизайну, як митці прагнули продуманості і цілісності всієї системи речей, що оточували людину, як це проявилося в модних жіночих образах. Деталізуються складові жіночих образів, костюмні засоби їх створення, символізм і специфіка їх сприйняття. Особлива увага звертається на пошуки національних варіантів модерну в європейських країнах і в середовищі української патріотично налаштованої прогресивної творчої інтелігенції. Виділяються два основні шляхи пошуку національної ідентичності: на основі народного мистецтва і барокової художньої спадщини героїчної епохи Гетьманщини. Наводяться приклади українських модерних проєктів сестер Кульчицьких в сфері моделювання костюма. Характеризується національна специфіка стилю в ювелірному мистецтві Й. Маршака. Виявляються чинники втрати актуальності модерну. Прослідковується розвиток і повернення в моду модерну протягом ХХ століття, виникнення неомодерну в європейському дизайні, українському мистецтві і моді. Обґрунтовується актуальність звернення до принципів модерну в 2020-х роках.