ПАЦЬОРКИ У ХУДОЖНЬОМУ СКЛІ ТА ЯК ПРИКРАСИ ГУЦУЛЬСЬКИХ РІЗЬБЛЕНИХ ВИРОБІВ КІНЦЯ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХІ СТОРІЧ - Одрехівський, Роман Васильович; Аметова, Ліля Маметівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
Мета статті – проаналізувати особливості використання терміну «пацьорки» у дереворізьбленні та художньому склі України з огляду на побутування виробів з інкрустацією та окремих традиційних прикрас із такою назвою. Розглянуто походження означеної дефініції, поширення застосовування цього номена у виробах українських майстрів Гуцульщини, що експонували їх у Кракові та на виставках Австро-Угорщини від кінця ХІХ століття. З’ясовано, що поширення пацьорок варто пов’язувати із набуттям популярності творів з дутих намистин та бісеру у країнах Європи, похідних з італійської Венеції (острів Мурано), а також Чехії, Німеччини й Польщі (центр Судети, інакше Підпровінція Крконоше-Єсеня у північно-східній Богемії, північній Моравії й Сілезії Чехії, південно-східній Саксонії Німеччини, Опольському та нижньосілезькому воєводствах Польщі). Уточнено семантичне поле лексем «пацьор», «пацьора», «пацьорки», «пацірки», «пацюрки» відповідно до визначення з Словника української мови Бориса Грінченка. Розкрито використання бісеринок в інкрустації виробів художнього дереворізьблення Гуцульщини й специфіки використання намистинок з дутого скла в українській традиційній ноші західних областей України. Унаочнено поширення введення скляних і пластикових елементів в техніці інкрустації до оздоблення дерев’яних творів Гуцульщини початку ХХІ сторіччя (шкатулок, топірців тощо). Охарактеризовано походження традиції прикрашання скляними кульками і гірляндами з дутих «пацьоринок» різдвяних деревець. Основна ідея дослідження базується на визначенні суті терміну «пацьорки» та поширенні самостійних виробів й їх елементів у вітчизняному мистецтві західних областей України, насамперед Гуцульщини. Методологія дослідження базується на історико-генетичному, культуротворчому, методі типологізації та мистецтвознавчого аналізу. Серед ключових завдань дослідження варто вказати пошук джерел інспірацій пацьорок в українському декоративно-прикладному мистецтві ХІХ – початку ХХІ століть; уточненні імен провідних майстрів, котрі зверталися до виконання творів цієї групи скляних, або дерев’яних інкрустованих виробів. Наведено приклади класичних взірців творів, що складаються з пацьорок.