СВІТОВІ ТА УКРАЇНСЬКІ ТЕНДЕНЦІЇ У СТВОРЕННІ СОЦІАЛЬНИХ ПЛАКАТІВ - Колесник, Данило Андрійович; Гальчинська, Ольга Сергіївна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
У статті досліджено сучасні світові та українські тенденції розвитку соціального плаката як засобу візуальної комунікації. Проаналізовано його функціональні, естетичні та змістові аспекти в контексті глобальних викликів і локальних соціокультурних процесів. Соціальний плакат розглянуто як інструмент формування громадської думки, повідомлення соціальних меседжів та вираження суспільних ідеалів. Визначено, що трансформація його візуальної мови зумовлена впливом цифрових технологій, історичного досвіду, культурного середовища та соціальних потрясінь. Наголошено, що сучасний плакат виходить за межі комунікаційної функції, стаючи культурним явищем, здатним впливати на емоційно-психологічному рівні, активізувати соціальні дії та відображати дух епохи. Об’єктом дослідження є соціальний плакат як форма художньо-комунікативного висловлювання в умовах сучасного інформаційного суспільства. Предметом дослідження виступають художньо-композиційні прийоми, семіотичні коди, колірна та типографічна структура, які забезпечують ефективність комунікації. Методологія роботи ґрунтується на комплексному застосуванні порівняльного, аналітичного, мистецтвознавчого та контент-аналізу. Порівняно візуальні рішення та змістові особливості світових і українських зразків соціального плаката, що дозволило окреслити провідні тенденції його еволюції. У результаті проведеного аналізу встановлено, що в глобальному контексті соціальний плакат зберігає провідну роль у політичних кампаніях, екологічному та правозахисному активізмі, а в Україні він набуває особливої ідентифікаційної функції – стає символом національної єдності, спротиву та культурного самоствердження. Визначено, що цифровізація, поєднання традиційних і нових медіа, а також воєнні події суттєво змінюють способи комунікації через плакат, надаючи йому нових візуальних форм і смислових акцентів. Зроблено висновок, що сучасний соціальний плакат є динамічним явищем, яке змінюється під впливом технологічних інновацій, політичних подій і соціальних рухів. Він поєднує естетику, символіку та соціальну функцію, зберігаючи здатність оперативно реагувати на трансформації суспільства. В українських реаліях плакат виступає не лише мистецьким об’єктом, а й важливим інструментом громадянського висловлювання, формуючи колективну свідомість і візуальний наратив доби.