НАЧЕРКИ ТА ЗАМАЛЬОВКИ ЯК ЧИННИК РОЗВИТКУ ОБРАЗОТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ - Савчин, Галина Віталіївна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
У статті розкрито значення начерків і замальовок як важливого чинника у формуванні професійних художніх умінь і навичок у студентів мистецьких спеціальностей. Актуалізовано потребу створення комплексних науково-методичних розробок, що детально висвітлюють процес використання швидких малюнків у системі художньої освіти як ефективного засобу розвитку образного мислення та творчого потенціалу. У дослідженні проаналізовано теоретичні основи й практичні аспекти застосування начерків та замальовок у процесі підготовки майбутніх художників. Визначено, що короткотривалі малюнки є важливою частиною навчального процесу, адже вони формують у студентів здатність швидко й точно передавати сутність форми, пропорцій, руху та простору. Показано, що в процесі виконання швидких замальовок формується вміння миттєво схоплювати головне, відокремлюючи суттєве від другорядного, що є основою художнього узагальнення та створення виразного художнього образу. Зазначено, що систематичне виконання начерків стимулює активність студентів, розвиває зорову пам’ять, моторну координацію та технічну вправність. На основі узагальнення власного педагогічного досвіду та аналізу сучасних досліджень висвітлена методична система поетапного оволодіння технікою швидкого малюнка. Вона включає поступове ускладнення завдань, варіативність підходів, поєднання практичних вправ із самостійною творчою роботою. Такий підхід дозволяє не лише вдосконалити технічні навички, але й розвинути індивідуальний стиль, гнучкість художнього мислення та здатність до експерименту. Підкреслено, що інтеграція начерків і замальовок у навчальний процес є необхідною умовою підготовки висококваліфікованих фахівців у галузі образотворчого мистецтва. Вона сприяє гармонійному поєднанню теоретичних знань, практичних умінь і творчого пошуку, що забезпечує цілісний розвиток художньої особистості та підвищує ефективність професійної освіти в мистецькому закладі.