МІЖДИСЦИПЛІНАРНИЙ ПІДХІД ДО ВИВЧЕННЯ МИСТЕЦТВОЗНАВСТВА: СИНЕРГІЯ ПЕДАГОГІКИ ТА ПСИХОЛОГІЇ - Бовсунівська, Наталія Миколаївна; Гаврош, Оксана Іванівна; Ткаченко, Марина Олександрівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
У статті здійснено системний теоретичний аналіз та концептуальне осмислення міждисциплінарного підходу до вивчення мистецтвознавства, особливо в умовах сучасних трансформаційних процесів у сфері освіти. У контексті динамічних змін культурного, соціального та освітнього середовища підкреслюється необхідність перегляду традиційних підходів до викладання дисциплін художнього спрямування. Автори наголошують на тому, що мистецтвознавство слід розглядати не лише як академічну галузь, яка забезпечує знання про художні явища, а і як ефективний інструмент розвитку цілісних особистісних якостей. Такий підхід дозволяє формувати особистість, здатну до емоційної чутливості, критичного мислення та естетичної рефлексії. У рамках дослідження обґрунтовано методологічні засади міждисциплінарності, що базуються на інтеграції знань із педагогіки, психології, філософії, культурології та соціології. Автори доводять, що синергія цих дисциплін сприяє максимальному розкриттю потенціалу мистецтва в освітньому процесі. Зокрема, акцент зроблено на спрямованості мистецтва на когнітивний, емоційний та соціальний розвиток здобувачів освіти. Особливу увагу приділено гуманістичному аспекту мистецької освіти, де мистецтво виступає фундаментальною складовою формування ціннісних орієнтацій, естетичних суджень, навичок рефлексії та самовираження. У практичній частині статті запропоновано конкретні шляхи впровадження міждисциплінарного підходу в освітній процес. Зокрема, пропонуються методи створення інтегрованих курсів, які об’єднують мистецтво із психологією, етикою і філософією; використання процедур арт-педагогіки; застосування критичного аналізу художніх творів; активне впровадження емоційно-орієнтованих моделей реагування та візуального мислення; залучення інноваційних цифрових інструментів і технологій медіаосвіти.