ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ПІД ЧАС СТВОРЕННЯ ГРАФІЧНИХ ПРОЄКТІВ У СУЧАСНОМУ ДИЗАЙНІ - Капелька, Анна Олександрівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
У статті досліджується роль штучного інтелекту (ШІ) в сучасному графічному дизайні та окреслюється значення людського фактора у творчому процесі. Проаналізовано основні тенденції застосування генеративних алгоритмів і цифрових платформ, зокрема DALL-E, Midjourney, Stable Diffusion, Grok, Adobe Firefly, Canva Magic Studio та Figma AI, які сприяють автоматизації створення ілюстрацій, колажів і шрифтових рішень. Визначено, що використання штучного інтелекту розширює інструментарій дизайнера, підвищує швидкість роботи, варіативність візуальних рішень і технічну точність виконання проєктів. Наголошується, що попри зростання можливостей автоматизованих систем, ключова роль у формуванні концепції, смислового наповнення та естетики дизайн-проєкту залишається за людиною. Штучний інтелект розглядається не як автономний творець, а як допоміжний інструмент, що функціонує в межах заданих параметрів і не здатен до самостійного творчого пошуку та художнього мислення. Окрему увагу приділено етичним аспектам використання штучного інтелекту у візуальному дизайні, зокрема проблемам авторства, прозорості алгоритмів і ризику уніфікації візуального мислення. Окреслено перспективи розвитку персоналізованих генеративних систем, здатних підтримувати індивідуальний стиль і авторську візуальну мову графічного дизайнера. Зроблено висновок, що майбутнє графічного дизайну пов’язане з моделлю співпраці людини й технології, у межах якої штучний інтелект виступає партнером творчого процесу, поєднуючи аналітичні можливості алгоритмічних систем із художньою чутливістю та інтуїцією людини.