МІФОЛОГІЧНІ ОБРАЗИ У ТВОРАХ ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ - Михайлюк, Ольга Юріївна; Писаренко, Катерина Анатоліївна; Гула, Євген Петрович; Сивирин, Юрій Вадимович (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
У роботі надано результати комплексного дослідження специфіки інтегрування міфологічних образів у твори графічного дизайну. Відзначено, що міфологія є багатим культурним надбанням, властивим кожній етнічній групі, а звернення до її традиційних символів та персонажів є джерелом натхнення при розробці нових зразків візуальних продуктів. Виявлено, що візуальне уособлення міфологічних сюжетів та символів є інструментом культурної комунікації, викликає глибокий емоційний відгук у глядача, впливає на сприйняття історії та традицій, формує колективну пам’ять та цілісне бачення минулого певної етнічної групи. Для цілісного розуміння ролі міфологічних образів у сучасному графічному дизайні узагальнено та систематизовано їх основні функціональні аспекти, серед яких символічно-репрезентативний, брендинговий, емоційний, естетично-декоративний, ідентифікаційний, комунікативний, освітній, концептуальний та сюжетний. Акцентовано увагу на формуванні змістовного, естетично досконалого та художньо виразного дизайн-продукту шляхом глибокого осмислення міфологічних мотивів та їх адаптації до актуальних культурних і соціальних контекстів. Окреслено сучасні можливості для креативної трансформації і стилізації образу та, водночас, зазначено про ризики руйнування або викривлення його первинного значення та дезінформації цільової аудиторії при недотриманні головних автентичних особливостей і культурного змісту міфологічного сюжету. Надано приклади адаптації міфологічного образу до сучасних потреб графічного дизайну. Доведено, що ретельне вивчення архетипних характеристик персонажів різних етнічних і культурних традицій забезпечує точну ідентифікацію та створює підґрунтя для цілісного й узгодженого їх використання у різних напрямах графічного дизайну. Розглянуто питання популяризації та відтворення українських міфологічних образів у контексті збереження національної ідентичності та зазначено про необхідність в обґрунтованому доборі складових візуального відображення, які чітко вирізнятимуть і позначатимуть їх етнокультурну приналежність. Визначено сфери візуального середовища, де використання міфологічних персонажів та символів є найбільш розповсюдженим сьогодні, окреслено передумови їх подальшої інтеграції у твори графічного дизайну.