МИСТЕЦЬЦИЙ ФРОНТ НА СУМШИНІ ПІД ЧАС РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ - Соколюк, Оксана Василівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
24 лютого 2022 р., коли російське військо вдерлося на землі суверенної України, Сумщина опинилася серед перших українських областей, куди увірвався ворог. Утім, сум’яни спричинили достойний опір і не дали нападникам окупувати свій край. Дещо оговтавшись після початку обстрілів, свій мистецький фронт відкрили сумські мистці, влаштувавши у Сумському обласному художньому музеї ім. Н.Онацького виставку власних творів на тему війни, засуджуючи російську агресію. Це були Ігор Швачунов, Олександр Чередиченко, Петро Кишенюк та ін. Дехто увійшов до лав ЗСУ, як, наприклад, талановитий майстер народної творчості, доцент Глухівського Національного педагогічного університету ім. О.Довженка Ігор Білевич (1971 – 2022), який з початком російського вторгнення добровольцем пішов на війну і віддав життя за Україну. Чітку позицію у протистоянні ворогові зайняв Сумський обласний художній музей. Цей культурно- мистецький заклад, що був заснований ще в 1920 р. мистцем-педагогом, поетом і громадським діячем Никанором Онацьким (1875–1937), знищеним більшовиками ще в період сталінських репресій, з початком російсько-української війни вимушений був сховати свою багату колекцію художніх творів, щоб їх не зміг загарбати ворог, і перейти до інших принципів спілкування з глядачем. Нові методи були спрямовані на проведення тимчасових виставок мистців Сумщини, де важливе місце відводилось темі російсько-української війни, патріотичного виховання дітей та інших різних заходів, спрямованих на підтримку ЗСУ тощо, чому сприяло влаштування власного сховища у підвальному приміщенні, куди під час повітряних тривог спускаються співробітники та відвідувачі музею. Визначним заходом, проведеним піл час воєнного стану в Лебединському міському художньому музеї ім. Б. К. Руднєва, став проєкт міжнародної виставки “Futurism: 140 th Anniversary of the Artist Davyd Burliuk’. Утім, в різних краєзнавчих музеях Сумщини, зокрема в зруйнованому Охтирському, через постійні російські обстріли музейна робота по співпраці з глядачем призупинилась.