ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ ВІРТУАЛЬНОЇ РЕАЛЬНОСТІ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ВІДНОВЛЕННЯ ОБ’ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ - Сосік, Ольга (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
Впровадження технологій віртуальної реальності (VR) та доповненої реальності (AR) кардинально змінило методологію та етику збереження культурної спадщини в європейських країнах. Хоча ці технології не набули очікуваного розповсюдження, вони вже мають практичні приклади застосування. У цій статті розглядається важлива роль, яку ці імерсивні технології відіграють у роботі істориків, реставраторів та дослідників мистецтва, особливо в проєктах, спрямованих на реставрацію творів образотворчого мистецтва, таких як картини, фрески та скульптури. Створюючи високоякісні цифрові копії, європейські інституції та ініціативи використовують VR/AR для недеструктивного аналізу, попередньої візуалізації втручань та спільного прийняття рішень, що значно зменшує ризик для незамінних оригіналів. Наш аналіз базується на ключових статтях, в яких підкреслюється, що віртуальна реставрація є важливою фазою планування, яка дозволяє фахівцям перевіряти гіпотези, моделювати реінтеграцію пошкоджених або втрачених частин та віртуально збирати фрагментовані об’єкти перед тим, як проводити будь-які фізичні дії. Попередні джерела доповнюються кількома ініціативами ЄС, спрямованими на створення спільної бази для використання VR/AR у дослідженні європейської культурної спадщини. У деяких випадках, як ми виявили, цифрова реставрація може бути єдиним варіантом для успішного відновлення зруйнованих артефактів, будь то фрески, скульптури або цілих частин архітектурного комплексу. У публікації ми також доходимо висновку, що наразі європейський підхід до збереження, реставрації та вивчення культурних артефактів демонструє повільний, але стабільний перехід до інтеграції цифрових інструментів як стандартної практики, що забезпечує усвідомлений, оборотний характер реставраційних заходів та їх відповідність етичним стандартам мінімально необхідного втручання.