СПЕЦИФІКА ВИКОРИСТАННЯ 3D-МОДЕЛЮВАННЯ В ПРОЦЕСІ СТВОРЕННЯ ВІЗУАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ У РЕКЛАМНІЙ ПРОДУКЦІЇ - Стрельчук, Максим Сергійович (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
Метою дослідження є виявлення особливостей використання 3D-дизайну в процесі створення візуальних матеріалів у рекламній продукції кінця 2010-х – початку 2020-х рр. Методологія включає метод аналізу та синтезу, систематизації та упорядкування науково-теоретичного матеріалу, теоретичний метод та формально-типологічний метод, метод порівняльного аналізу та ін. Сформульовано загальні відомості про 3D цифровий графічний дизайн і акцентовано на тому, що він дозволяє візуально передавати інформацію, факти, ідеї та цінності, корисні для людства, через діяльність, в якій соціальні, культурні, перцептивні, естетичні, технологічні та екологічні фактори обробляються для отримання візуально комунікативних форм. Констатовано, що сучасні бренди інтегрують моделювання об’єктів у свої інструменти, використовуючи нові технології для розширення можливостей. На основі аналізу рекламних компаній провідних світових брендів виявлено особливості використання 3D-анімації, доповненої реальності (AR), віртуальної реальності (VR), 3D-відео, 3D-банерів та гейміфікованої реклами. Окреслено переваги цифрової 3D-реклами (імерсія, оптимальне сприйняття повідомлення, більший вплив, впізнаваність та запам’ятовуваність бренду, переконливе повідомлення, новий канал комунікації, експоненціальне зростання нової технології та контенту, розширення креативності, негайність та творча універсальність, гнучкість часу показу). Наголошено на тому, що 3D-моделювання об’єктів є одним з найпоширеніших інструментів у рекламі, що служить способом підвищення допитливості та створення зв’язку між клієнтом і брендом, допомагаючи бренду утвердитися на ринку. Використання цього тривимірного інструменту у створенні реклами є фундаментальним у процесі створення графічних та аудіовізуальних матеріалів для різних рекламних кампаній.