ОСОБЛИВОСТІ ВИВЧЕННЯ КОЛОРИСТИЧНИХ РІШЕНЬ ПРИРОДНИХ ЕЛЕМЕНТІВ УКРАЇНСЬКИХ ОРНАМЕНТАЛЬНИХ МОТИВІВ - Гетьман, Оксана Павлівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2026)
У статті здійснено комплексне дослідження колористичних рішень природних елементів у традиційних українських орнаментальних мотивах як важливого складника національної художньої культури. Розглянуто специфіку формування кольорової мови українського народного мистецтва, зумовлену взаємодією природного середовища, історичних умов, світоглядних уявлень та естетичних ідеалів народу. Особливу увагу приділено ролі природних образів – рослинних, тваринних, стихійних і космогонічних – у створенні орнаментальних композицій та їхньому впливу на вибір і поєднання кольорів. Проаналізовано основні колористичні системи традиційних орнаментів різних регіонів України, виявлено домінування певних тональних груп та їхню символіку. Висвітлено значення базових кольорів (червоного, чорного, білого, синього, жовтого, зеленого) як носіїв сакральних, обрядових та емоційно-образних смислів. Окреслено закономірності використання кольорових контрастів, нюансних переходів, ритмічних повторів і акцентів, що забезпечують цілісність, гармонійність і виразність орнаментальної композиції. Доведено, що традиційна українська орнаментика ґрунтується на глибокому розумінні колористичної рівноваги та природної гармонії. У статті також розкрито художньо-естетичну функцію кольору як засобу формування емоційного впливу твору, підкреслення його змістової структури та посилення символічного значення образів. Наголошено на актуальності осмислення традиційних колористичних рішень у контексті сучасного дизайн-проєктування, де народна спадщина виступає важливим джерелом творчого натхнення та ідейної автентичності. Обґрунтовано значення таких завдань для формування колористичної компетентності майбутніх дизайнерів, розвитку здатності свідомо бачити, аналізувати й творчо відтворювати колірні рішення з урахуванням їхнього емоційного, символічного та культурного контексту. Доведено, що системне звернення до української орнаментальної традиції сприяє формуванню професійного мислення дизайнерів і збереженню національної художньої ідентичності в сучасному візуальному середовищі.