ВПЛИВ ІННОВАЦІЙНИХ МЕТОДИК НАВЧАННЯ НА ФОРМУВАННЯ КОМПОЗИЦІЙНОГО МИСЛЕННЯ МАЙБУТНІХ ДИЗАЙНЕРІВ - Григор’єва, Валентина Борисівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2026)
Стаття присвячена впливу інноваційних методик навчання на формування композиційного мислення майбутніх дизайнерів. Мета статті на основі теоретичного аналізу та експериментального дослідження визначити ефективні методи та педагогічні засади формування і розвитку композиційного мислення як головної компетенції майбутнього фахівця; виявити рівні сформованості композиційного мислення в системі професійної підготовки; розробити та апробувати методику формування послідовної композиційної діяльності студентів-дизайнерів щодо вивчення загальних законів теорії і практики композиції, використовуючи евристичні та інноваційні методи навчання. Процес формування композиційних здібностей припускає єдність різних методичних підходів, натомість із різним ступенем співвідношення навчальної та творчої діяльності на різних етапах як художньої так і проектної діяльності. Навчання передбачає серйозне вивчення теоретичних та практичних засад композиції, вичленення формальної сторони побудови композиційної форми, оволодіння навичками композиційної діяльності на прикладі спрощених зразків складної структури, доведення цієї форми до геометричних силуетів. Усвідомленні дії повинні бути спрямовані насамперед на вирішення суто композиційних категорій, що властиві процесу композиційного мислення, незалежно від жанру, теми, стилістичного напрямку художнього твору чи дизайнерського проекту (рівновага, композиційний центр, композиційна схема, підпорядкування другорядних елементів композиції композиційному центру, ритм і таке інше). Наукова новизна: розкрито педагогічні засади формування композиційного мислення студентів-дизайнерів та дидактичні принципи їх навчання; виявлено рівні сформованості композиційного мислення в системі професійної підготовки; розроблено та апробовано експериментальну методику формування композиційного мислення студентів інноваційними засобами. Практична значущість полягає у можливості використання результатів дослідження при розробці та вдосконаленні програм і методики формування композиційного мислення інноваційними засобами навчання в художній підготовці дизайнерів, на творчих факультетах художніх вишів та коледжів, в системі перепідготовки викладачів шкіл.