СИНЕРГІЯ ПЛАСТИЧНОЇ АНАТОМІЇ ТА АКАДЕМІЧНОГО РИСУНКУ ЯК БАЗА ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ДИЗАЙНЕРІВ - Козік, Вадим Вікторович (Український мистецтвознавчий дискурс, 2026)
У статті розглянуто проблему фундаментальної художньої підготовки дизайнерів у сучасній системі мистецької освіти з акцентом на синергію пластичної анатомії та академічного рисунку. Актуальність дослідження зумовлена тенденціями скорочення академічних дисциплін у навчальних програмах дизайнерських спеціальностей та переорієнтацією освітнього процесу на цифрові інструменти, що часто відбувається на шкоду розвитку просторового мислення, конструктивного бачення форми та пластичної виразності. У цьому контексті академічний рисунок і пластична анатомія розглядаються не як ізольовані навчальні предмети, а як взаємопов’язані складові єдиної методологічної системи професійної підготовки дизайнера. Метою статті є обґрунтування ролі синергії пластичної анатомії та академічного рисунку як бази формування художньо-професійних компетентностей дизайнерів. У дослідженні застосовано методи теоретичного аналізу наукових і методичних джерел, узагальнення педагогічного досвіду, порівняльного аналізу навчальних програм та спостереження за результатами практичної підготовки студентів дизайнерських спеціальностей. У результаті дослідження доведено, що академічний рисунок формує здатність до конструктивного мислення, аналізу пропорцій, просторових взаємозв’язків та закономірностей побудови форми, тоді як пластична анатомія забезпечує глибоке розуміння внутрішньої структури людського тіла, логіки руху, напруження та взаємодії м’язових мас. Їх поєднання сприяє формуванню цілісного художнього бачення, необхідного для створення переконливих дизайнерських образів у графічному дизайні, ілюстрації, анімації, персонажному та цифровому дизайні. Зроблено висновок, що синергія пластичної анатомії та академічного рисунку є фундаментальною основою професійної підготовки дизайнерів, оскільки забезпечує баланс між теоретичними знаннями та практичними навичками, сприяє розвитку візуальної культури й підвищує якість дизайнерських проєктів. Матеріали статті можуть бути використані у вдосконаленні навчальних програм мистецьких і дизайнерських спеціальностей.