ПРОФЕСІЙНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ У СФЕРІ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА: ТЕОРЕТИЧНІ ВИМІРИ - Савчин, Галина Віталіївна; Ясеницька, Жанна Володимирівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2026)
У статті здійснено комплексний теоретичний аналіз сутності та змісту понять «компетентнісний підхід», «компетентність» і «професійна компетентність» у контексті фахової підготовки майбутніх спеціалістів у сфері образотворчого мистецтва. Показано, що актуальність проблеми формування професійної компетентності зумовлена процесами реформування сучасної мистецької освіти, зростанням вимог ринку праці та суспільною потребою у висококваліфікованих, творчих, мобільних і конкурентоспроможних фахівцях, здатних до саморозвитку й професійної самореалізації. Узагальнено й систематизовано результати сучасних вітчизняних науково-педагогічних досліджень, у яких розкривається значення компетентнісної парадигми для оновлення змісту мистецької освіти та забезпечення її відповідності актуальним соціокультурним і професійним викликам. Особливу увагу приділено аналізу різних підходів до визначення професійної компетентності фахівця образотворчого мистецтва як інтегративного утворення, що поєднує художньо-теоретичні знання, практичні вміння, творчі здібності, ціннісні орієнтації та готовність до самостійної професійної діяльності. Наукова новизна дослідження полягає в уточненні змісту поняття «професійна компетентність» майбутнього фахівця у сфері образотворчого мистецтва та обґрунтуванні її значення як системоутворювального чинника фахової підготовки художників-педагогів. У статті визначено роль компетентнісного підходу як методологічної основи організації освітнього процесу у закладах вищої мистецької освіти, окреслено його вплив на зміст, форми й методи професійної підготовки майбутніх фахівців образотворчого мистецтва. Узагальнені результати досліджень дали змогу розкрити значення формування професійної компетентності як важливої складової підготовки майбутніх художників-педагогів, орієнтованої на розвиток їх творчої індивідуальності та готовності до успішної професійної діяльності. Перспективи подальших наукових розвідок пов’язуються з розробленням і впровадженням практико-орієнтованих технологій формування професійної компетентності майбутніх фахівців у сфері образотворчого мистецтва.