ПРИНЦИПИ ПОЄДНАННЯ ЗАЧІСКИ І КОСТЮМА У СТИЛЬОВІЙ СИСТЕМІ МОДНОГО ОБРАЗУ - Харченко, Анастасія Валеріївна; Оборська, Світлана Валентинівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2026)
Мета статті – виявити роль зачіски і костюма як основних компонентів створення індивідуального модного образу, проаналізувати способи їх гармонійного поєднання на прикладах створення повсякденного і неформального жіночих образів. Методологія дослідження ґрунтується на міждисциплінарному підході, що поєднує як загальні методи – аналізу, синтезу та узагальнення; так і мистецтвознавчі методи образно-стилістичного і формального аналізу костюма і зачіски, які дозволили виявити способи поєднання цих елементів у єдину структурну цілісність. Запропоновано сім етапів створення індивідуального модного образу жінки на основі синтезу стилів відповідно до потреб, стильових уподобань, вікових характеристик. Наведено приклади авторської розробки та фотофіксації трьох індивідуальних образів різного призначення та алгоритм їх створення: повсякденного образу на основі синтезу стилів baby-doll і спортивного, що пропонується для зустрічі з друзями, і двох неформальних образів – на основі синтезу стиля «панк» з репліками стилю Твіґґі (для вечірки) і на основі поєднання стилів мілітарі та білизняного для подорожей та відпочинку. Застосовано синтез стилів як метод у формуванні індивідуального жіночого образу в єдності складових: зачіска, макіяж, одяг, взуття, доповнення. Як підхід до створення кожного індивідуального образу запропоновано синтез двох протилежних стилів, завдяки чого вдалося прослідкувати, як відбувається поєднання усіх компонентів у розробленому образі, зокрема, зачіски і костюма, а також які елементи стилів одягу і зачіски використано при створенні кожного образу. Аналіз перспективних прийомів поєднання зачіски і костюма в індивідуальному жіночому образі та результати їх практичного впровадження доповнюють недостатньо вивчені області в теорії і практиці дизайну. Перспективним напрямом подальшого дослідження є наукове осмислення таких категорій, як «повсякденний образ» «неформальний образ», «модний образ».