ОСНОВНІ АСПЕКТИ ЛЮДИНОЦЕНТРИЧНОГО ПІДХОДУ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ДИЗАЙНУ АРХІТЕКТУРНО-ЛАНДШАФТНОГО СЕРЕДОВИЩА ТЕРИТОРІЇ ЛІКАРЕНЬ - Кривуц Svitlana Vasylivna; Мрує Fatme Ali (Український мистецтвознавчий дискурс, 2022)
У статті визначено основні акценти для формування дизайну архітектурно-ландшафтного середовища території лікарень. Проблеми дизайну закладів охорони здоров’я є вкрай важливими для забезпечення якості життєдіяльності громадян будь-якої країни. Так само це стосується і прилеглих територій, що дозволяють повністю вирішити питання комфортного перебування хворих людей та їх відвідувачів на території медичних або профілактичних об’єктів. У такому контексті одним з напрямів вирішення зазначених вище завдань є дизайн, що базується на принципах безпеки, комфортності та естетичної гармонійності, які у проєктуванні архітектурно-ландшафтного середовища дозволяють забезпечити можливості для збереження природних компонентів в єдності та гармонії з навколишнім середовищем та людиною. Отже, проблематика нашого дослідження пов’язана з визначенням головних питань, що стосуються формування безпечного дизайну архітектурно-ландшафтного середовища території медичних закладів, розкриття композиційно-планувальних принципів їх вирішення. Причиною обрання зазначених питань є те, що в умовах сьогодення людина перебуває під безперервним впливом стресових обставин, які сприяють формуванню постійної напруги, розвитку депресивного або агресивного стану, що також призводить до інших психологічних та фізичних захворювань. Навпаки, вплив природного оточення є дуже ефективним. Якщо пацієнт протягом певної доби перебуває в природному оточенні, це значно зменшує симптоми дратівливості, тривожніості і втоми. Взаємодія з природними елементами, доступність композиційно-планувального рішення території медичного закладу, комфортний та виразний дизайн зон відпочинку має великий вплив на психоемоційний стан людини та сприяє її скорішому оздоровленню. Таким чином, якщо приділити увагу вирішенню питань формування дизайну території медичних закладів за допомогою природних еле- ментів та додаткових об’єктів малої архітектурної форми, все це допоможе вдосконаленню відпочинку та оздоровленню людей.