МАТЕРІАЛИ ТА ТЕХНОЛОГІ Ї КОЛОРИСТИЧНОГО ДИЗАЙНУ ЗАЧІСКИ - Савіцька, Олена Володимирівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2022)
У статті розглянуто сучасні матеріали та технології, які впливають на конкретні образно‐іміджеві рішення колористичного дизайну зачіски. В основі розгляду колористичних дизайн‐технологій застосовано аналіз морфології та фізіології волосся, що виявляє функції цього природного елементу як специфічного матеріалу роботи дизайнера. Запропоновано методики діагностики його стану з метою прогнозування кінцевого результату дизайн‐проєкту. Наголошено, що до етапу первинної діагностики належить визначення вихідного кольору: природної або косметичної бази (РГТ, основний тон, відтінок, насиченість, рівномірність по довжині). Діагностика волосся дозволяє визначити стан структури волосся за низкою фізичних властивостей, таких як щільність, міцність, пористість, гігроскопічність, розтяжність, пружність, еластичність, кожна з яких впливає на процес фарбування волосся та кінцевий результат. Підсумовано, що з точки зору колористики діагностика є ключовим підходом у процесі створення кольорового рішення зачіски, досягнення результату дизайн-проєкту, в тому числі й зорового сприйняття. Виявлено логіку послідовності процедур з фарбування волосся, застосування сучасних матеріальних засобів для запобігання небажаного ефекту, забезпечення позитивного результату фарбування як шляху реалізації запроєктованого колористичного рішення за визначеним дизайном зачіски. Наголошено на важливості та обізнаності майстра в будові, фізичних та хімічних властивостях волосся як специфічного природного матеріалу, в тому числі його біосинтезу як фундаменту для практичного досягнення поставлених дизайнерських завдань. У результаті дослідження матеріалознавчої частини дизайну зачіски, а саме засобів для фарбування волосся, доведено, що цей процес є багатоетапним, складним і потребує професійних знань щодо якості всіх складників, детального розподілу технік та технологій у кожному конкретному випадку, а також врахування нюансів впливу на волосся парфумерно-косметичних препаратів як хімічних засобів отримання та збереження вибраного кольору. Для опрацювання письмових джерел та наукового фактажу матеріалознавства використано аналітичний підхід; для виявлення критеріїв розподілу сучасних засобів для зміни кольору волосся – типологічний; системний – для впорядкування різних даних, їх класифікації; компаративний – для порівняльного аналізу колористичних можливостей барвників, розмаїття способів їх використання, множини досягнення колористичних рішень як можливих варіантів дизайн-проєкту. Наукова новизна полягає в тому, що розглянуто морфологію та фізіологію волосся, його фізичні властивості у взаємодії з різними видами барвників та засобами знебарвлення. Виявлено риси спільності та відмінності у різних групах (класах) засобів по зміні кольору волосся, що має на меті визначати доцільність використання залежно від колористичних ідей, уникнути негативних наслідків хімічного впливу на структуру волосся, отримати намічені результати щодо колористичного плану. Такі класифікації узагальнено, систематизовано, представлено схематично.