ТЕНДЕНЦІЇ АРТ-ДИЗАЙНУ В СУЧАСНИХ ПОДІУМНИХ ОБРАЗАХ - Кузнєцова, Валерія Олександрівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2022)
У дослідженні проаналізовано характерні риси арт-дизайну як феномену в історичному контексті, виявлено основні фактори закріплення терміну «арт-дизайн» і зміни статусу дизайну в культурі, серед яких: свобода постмодерністських пошуків, зростання значення ролі дизайнера, попит елітної споживацької аудиторії на індивідуалізацію виробів, розвиток практики колекціонування та аукціонної діяльності в сфері дизайну. Актуальність запропонованого дослідження пояснюється відсутністю наукових розвідок щодо арт- практик у дизайні одягу. Наголошено, що яскравим актом фіксації явища арт-дизайну в українській моді стала виставка «IN PROGRESS. Дрес-код Украіни доби Незалежності» (Мистецький арсенал, 2017 р., м. Київ). З’ясовано, що на теренах України арт-дизайн з 1990-х рр. виявився засобом прояви свободи і пошуку дизайнерами нових форм втілення світосприйняття. Арт-дизайн у дослідженні визначено як вид художньо-проектної творчості, що характеризується прагненням активізації естетики та індивідуалізації, свободою і розмаїттям художніх позицій, вільним застосуванням стилів та художніх методів, активним експериментуванням з формою, конструкцією, матеріалом і кольором. Проаналізовано тенденції арт-дизайну в творчості таких українських дизайнерів, як Анастасія Загребельна, Олексій Залевський, Олена Рева, Федор Возіанов, Олена Буреніна, бренду Overall. За результатами аналізу подіумних образів виділено такі тенденції: нелінійні динамічні форми, використання пластичних властивостей нетрадиційних матеріалів, застосування мотивів творчості сучасних художників, застосування мотивів творів з історичної спадщини, акцент на стильові характеристики. Зроблено висновки щодо перспективності розвитку напряму поєднання мистецтва і моди, який дозволяє дизайнеру знайти нові способи вираження ідей, додає моді гостроти та концептуальності, розширює цільову аудиторію та можливості впливу на споживача.