ТРАНСГРЕСІЯ В КОНТЕКСТІ МИСТЕЦЬКОГО ТА МИСТЕЦТВОЗНАВЧОГО ПРОСТОРУ - Тарасенко, Юлія Миколаївна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2022)
Мета статті полягає в філософському та мистецтвознавчому осмисленні ідеї трансгресії, що розглядається як потужний поштовх антропосоциогенеза та чинник змін в мистецтвознавчому контексті. В статті поставлене завдання, щодо розмежування феномену трансгресії та визначення такого виду трансгресії як культурна. Методологія роботи ґрунтується на структурно-функціональному і системному типах аналізу, методі узагальнення, який дозволив виявити спільну світоглядну парадигму культурного виду трансгресії. Наукова новизна роботи полягає у тому, що вперше було здійснено поєднання культурної трансгресії з застосуванням та впливом мистецтвознавчих практик на особистісні зміни та проаналізоване комплексне практичне дослідження, яке надало можливості виявленню інструментарію для створення взаємодії «мистецтво-практика». Висновки. Трансгресія, що порушує загальноприйняті та загальновідомі кордони, виводить соціум на новий культурний рівень, здійснюючи прорив в освітньому середовищу, науковому та творчому. Соціальна трансгресія пов’язана з законами, що регламентують буття людини в суспільстві, проте феномен культурної трансгресії є результатом новаторства індивіду при створенні нових культурних цінностей. Завдяки порушенню законів загальноприйнятого людина долає власну обмеженість та здійснює особисту суверенну волю. Саме в цьому є цінність трансгресії в контексті мистецтвознавчих практик. Трансгресія сама по собі не є позитивним чи негативним явищем. Це один із механізмів пристосування до нових умов існування, які дають змогу людині чи суспільству виживати в складних умовах.