СУЧАСНЕ МИСТЕЦТВО У ВІРТУАЛЬНІЙ ТА ДОПОВНЕНІЙ РЕАЛЬНОСТІ - Клівак, Владислав Світозарович (Український мистецтвознавчий дискурс, 2022)
В статті досліджено особливості сучасного мистецтва у віртуальній та доповненій реальності. Детально описано технологію віртуальної реальності і сутність мистецтва доповненої реальності. Наведено мистецьки приклади використання VR та AR на національному та світовому рівні. Наукова стаття направлена на вивчення особливостей та аналізу сучасного мистецтва у віртуальній та доповненій реальності. Методами дослідження, що використовувались в даній статті є: логічний, аналіз, узагальнення. Наукова новизна полягає у розмежуванні понять «віртуальна реальність», «доповнена реальність» та в чіткому та максимально детальному підборі прикладів реалізації цих понять в сучасному мистецтві. Світ мистецтва в онлайн-просторі за останнє тридцятиліття став надзвичайно цікавим, різноманітним й не менш активним, ніж «офлайн». І якщо раніше художники намагались навіть протистояти цьому, закликаючи глядачів «відірвати» очі від екранів гаджетів, то нинішня ситуація показала, наскільки необхідними у цей непередбачуваний час стають для суспільної комунікації можливості цифрових технологій, зокрема й у культурній сфері. Мистецтво дуже важливе для людського роду. З самого початку нашого існування люди створювали якесь мистецтво. Від малюнків на стінах до чудових скульптур і графіті. Зараз, як ніколи, люди все більше і більше цікавляться мистецтвом. Доповнена реальність і віртуальна реальність (зазвичай скорочено як AR і VR відповідно) – це технології реальності, які покращують або замінюють реальне середовище на змодельоване. Доповнена реальність (AR) доповнює ваше оточення, додаючи цифрові елементи до живого перегляду, часто за допомогою камери на смартфоні. Віртуальна реальність (VR) – це повністю захоплюючий досвід, який замінює реальне середовище на змодельоване. Віртуальна реальність пропонує повне занурення в іншу реальність. Однак AR показує реальність і змінену версію поруч. VR замінює те, що бачить користувач, альтернативною реальністю. AR додає те, що користувач вже може бачити. Це означає, що він може бути корисним для анотування сцен і надання додаткової інформації. Він також використовується, щоб помістити сцени в контекст і підкреслити контрасти з поточною реальністю. Для віртуальної реальності потрібні спеціальні технології, такі як гарнітури, контролери та датчики. Для доповненої реальності потрібен лише смартфон або планшет, і їх можна завантажити як програми.