ПРИРОДНІ ФОРМИ МІНЕРАЛІВ У ПОЄДНАННІ ІЗ БІСЕРОМ – ОНОВЛЕННЯ ТРАДИЦІЙ У КОНТЕКСТІ ЕКОЛОГІЗАЦІЇ ЮВЕЛІРНОГО МИСТЕЦТВА - Триколенко, Софія Тарасівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2022)
Однією із найцікавіших течій сучасного ювелірного мистецтва є використання у виробах мінералів природних форм – необроблених взагалі або частково оброблених. Ювелірне мистецтво зазнало значних художніх і концептуальних змін, а також притоку нових матеріалів і технік. Втім багато новітніх спрямувань насправді є удосконаленою реплікою давно наявних напрямів: відроджуються та набувають значного поширення традиційні народні ремесла, пов’язані зі створенням прикрас. Тут необхідно назвати прикраси із крученого дроту, бісеру, рогу, дерева, скла, ниток та інші. Нині точаться суперечки між мистецтвознавцями на предмет того, чи можна відносити до ювелірного мистецтва прикраси із неювелірних матеріалів. Аргументом противників такого ставлення до виробів із некоштовних матеріалів є сама назва «ювелірне» – jewel від «коштовний камінь». На їхню думку, до поняття «ювелірне мистецтво» можуть належати лише прикраси, виготовлені із використанням коштовних матеріалів. Втім висока якість та художня цінність прикрас із «неювелірних» матеріалів часто ставить їх на одну ланку із традиційними коштовностями. Такі техніки, як бісероплетіння, плетіння з ниток та різьблення із деревини, нині належать до декоративно-ужиткового мистецтва. Але залучення коштовних або напівкоштовних матеріалів, елементів із коштовних металів ставить їх на межу між декоративним та ювелірним мистецтвом. Зокрема, ця стаття пропонує до розгляду прикраси із бісеру, основними елементами яких є коштовні мінерали природних форм. Необроблені мінерали також опинилися на межі між поняттям «коштовні» та «виробні»: адже часто поняття «коштовний» асоціюється із поняттям «огранений» та цілою шкалою якості, що базується на фізичних і хімічних властивостях мінералу, опускаючи при цьому його художню цінність і візуальну унікальність. Таким чином, завдання дослідження – розглянути різноманітні приклади викорис- тання мінералів природних форм у прикрасах із бісеру та навести аргументи стосовно їх належності до ювелірного мистецтва.