КОЛІР В ДИЗАЙНІ НАВЧАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ ДІТЕЙ 3–6 РОКІВ - Гальчинська , Ольга Сергіївна; Бородій , Олеся Віталіївна; Пшінка, Наталя Миколаївна; Сербінова , Катерина Олександрівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2023)
Метою статті є дослідження значення кольору та особливості його застосування для візуалізації навчальної інформації у дизайн-макетах освітніх видань для дітей 3–6 років. Розглянуто посібники для дітей, створені сучасними українськими та зарубіжними дизайнерами, проведено їх порівняльний аналіз, виявлено різноманітні прийоми використання кольору в зовнішньому і внутрішньому оформленні, ілюстраціях, декорі, схемах, символах, умовних позначеннях, шрифтових виділеннях, заголовках, рубриках тощо. Відзначено оригінальний підхід в дизайні конкретних зразків посібників залежно від тематики, авторської стилістики, педагогічних методів, методологічного наповнення та навчальних цілей; систематизовано характеристики колірних рішень і прийомів. Проведено оцінку вибору дизайнерами кольорів, звертаючи увагу на такі аспекти, як яскравість, контрастність, тон і символічні конотації, властиві кожному автору, а також на врахування особливостей сприйняття і розпізнавання кольорів дітьми різного віку, про що свідчать проаналізовані нами праці дитячих психологів і педагогів-практиків, а також дотримання квалілогічних, здоров’язберігальних вимог до друкованої продукції. Отже, наголошено не тільки на естетичному аспекті використання кольору для створення привабливого візуального образу посібника, що важливо для розвитку естетичних почуттів і творчих здібностей, а й на суто функціональному, практичному значенні колірних рішень для полегшення дітям виконання конкретних завдань, запам’ятовування, засвоєння навчального матеріалу, вироблення інтелектуальних навичок. Шляхом спостережень, ретельного аналізу проведено вивчення аспектів вдосконалення, осучаснення освітніх видань для дошкільників та учнів молодшого віку шляхом грамотного використання кольору для створення яскравих зорових образів, структурування тексту та позатекстових елементів, максимальної візуалізації навчального матеріалу. Результати дослідження використання кольору є важливими для розробки нових дизайн-проєктів, пошуків прийомів осучаснення та естетизації навчальних посібників, посилення їх функціоналу та ефективності.