ЗАСОБИ КАСТОМІЗАЦІЇ В СУЧАСНОМУ ДИЗАЙНІ ОДЯГУ: ФОРМАЛЬНО-ЕСТЕТИЧНИЙ ТА ФОРМОТВОРЧИЙ АСПЕКТИ - Гурдіна , Владислава Василівна; Будяк , Вікторія Валеріївна; Малік , Тетяна Вікторівна; Васильєва , Марина Іванівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2023)
Метою статті є охарактеризувати специфіку сучасних засобів кастомізації, їх вплив на функціонально- естетичний і формотворчий аспекти дизайн-продуктів. Автори позиціонують засоби кастомізації як один з найдавніших способів переробки, декорування та оздоблення одягу, який у дизайн-практиках став найважливішим засобом індивідуалізації продукту і ключовою тенденцією моди. В наш час все більше людей прагнуть мати індивідуальний і в той час стильний, сучасний вигляд. Це можливо саме завдяки кастомізації вже існуючого одягу, чи-то створеного за індивідуальним замовленням, чи реалізації авторського проєкту. Кастомізація вже існуючого одягу впливає на екологію через те, що дає нове життя речам, які через насиченість ринку і багатий асортимент на полицях магазинів почали потрапляти до стоків. Проаналізовано існуючі види кастомізації, їх класифікацію, яка ґрунтується на особливостях використаних технологій. Встановлено, що не дивлячись на широкий спектр різних засобів кастомізації, всі вони виконують утилітарно-практичні, художньо-стилістичні, формально-естетичні та комунікативно-ідентифікаційні функції. Ключовою функцією залишається декорування та оздоблення одягу. Дизайнери втілюють в них художньо-образні та емоційно-психологічні аспекти, формують асоціативні зв’язки з першоджерелами. Крім того, кастомізація одягу може приносити економічну перевагу, включаючи вищі ціни продажу, залучення нових клієнтів, відсутність необхідності в готовому запасі та підвищення задоволеності клієнтів. Все це допомагає збільшенню прибутковості та конкурентоспроможності компаній. Виявлено, що кастомізація одягу сприяє екологічності шляхом зменшення відходів, продовження терміну служби одягу, мінімізації непотрібних затрат та зменшення використання ресурсів. Це сприяє створенню більш сталого та екологічного підходу до моди. Показано, що серед творців цієї сфери є професійні кастомайзери, які змінюють готові продукти; бренди, що дають можливість покупцю сконструювати товар з нуля або змінити існуючу модель товару; люди, які переробляють речі для себе. В цілому, одяг через використання засобів кастомізації стає насправді індивідуальним, що дає змогу реалізувати будь-які потреби споживачів.