ВІДТВОРЕННЯ ІСТОРИЧНОГО АРХІТЕКТУРНОГО СЕРЕДОВИЩА УСПЕНСЬКОГО СОБОРУ У МІСТІ ВОЛОДИМИРІ - Карпов , Віктор Васильович; Ємельянова , Валентина Олегівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2023)
Мета статті полягає у відтворенні особливостей архітектурного образу Успенського собору з використанням інструментарію інформаційних технологій проектування, проведенні аналізу його відповідності регіональним архітектурним та будівельним традиціям та спростуванні твердження про реконструкцію первісного вигляду споруди. Методи дослідження. Для відтворення архітектурного середовища Успенського (Мстиславів собор) собору був використаний програмний засіб Autodesk Revit. Використання історіографічного методу аналізу джерел та літератури дозволило відтворити історичний процес функціонування Успенського собору у контексті міжнародних зв’язків Галицько-Волинської держави та його реставрації. Результати. Прагнення відтворити в архітектурі Успенського собору риси давньоруської доби без відомостей про її первинний образ призвело до фантазійних проектів А.Прахова, Г.Котова і Михайловського. З позицій сучасної реставраційної традиції коректним виглядає проект архітектора Вейцлера. Відновлення Успенського собору у давньоруському стилі, який непритаманний Волині, призвело до знищення культурного контексту історії розвитку будівлі Успенського собору в конкретних суспільно-політичних відносинах різних епох, які переживало місто Володимир. Наукова новизна дослідження полягає у виявленні особливостей, характерних рис та відтворенні історичного архітектурного середовища Успенського собору у місті Володимирі з використанням інформаційних технологій проектування. Практична значущість дослідження представлена методикою 3D моделювання об’єктів архітектурної спадщини.