РЕТРОСПЕКТИВНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ - Бучківська, Галина Вікентіївна; Піддубна, Оксана Михайлівна; Максимчук, Анатолій Петрович; Шостачук, Тетяна Всеволодівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2024)
У статті здійснено ретроспективне дослідження графічного дизайну. Зазначено, що в сучасному світі графічний дизайн проник у всі сфери життєдіяльності людини. Він супроводжує рекламу, культурні заходи, популяризує ідеї. Графічний дизайн – це творча діяльність, яка супроводжує різні потреби людини і йде в «ногу» з розвитком сучасних технологій. Звернуто увагу на те, що терміни «промислове мистецтво, технічна естетика, художнє конструювання, графічний дизайн» з’явилися порівняно недавно. За смисловим значенням вони дуже подібні, проте найбільш поширеним в даний час є графічний дизайн. Визначено, що «графічний дизайн» як окремий напрямок художнього проєктування виник за рахунок його відокремлення від прикладної графіки. Обґрунтовано, що графічний дизайн – це художньо-проєктна діяльність, основним засобом якої є графіка. Мета цієї діяльності – візуалізація інформації, призначена для масового поширення за допомогою поліграфії, кіно, телебачення, а також створення графічних елементів для промислових виробів і предметного середовища. Розглянуто основні етапи становлення та розвитку графічного дизайну. Проаналізовано розвиток графічного дизайну в Україні в ХХ столітті. Звернуто увагу, що з розвитком технічного прогресу та появою потужних комп’ютерів графічний дизайн як мистецький прийом отримав «нове дихання» у вигляді комп’ютерного проєкту, що свідчить про його життєздатність та особливість. Трансформація графічного дизайну в дизайн візуальних комунікацій – проєктування складних об’єктів систем нового типу – привело до створення візуальних текстів, як основи спілкування. Зроблено висновок, що ХХ століття стало епохою інформаційно-комунікаційного вибуху. Розвиток інформаційних технологій призвів до зміни способу мислення суспільства і вплинув на розвиток науки, мистецтва та дизайнерської культури. В результаті активного розвитку комунікаційних процесів графічний дизайн став найважливішим засобом формування середовища сучасної людини.