ЖИВОПИС І ГРАФІКА НАТАЛІ ВЕРГУН В МУЗЕЙНИХ ЗІБРАННЯХ УКРАЇНИ - Гудзієнко, Людмила Рахматуллаївна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2024)
Дана стаття присвячена дослідженню творів харківської художниці Наталі Іванівни Вергун (1938 р. н.), чиї полотна залишаються об’єктом уваги мистецтвознавчого середовища протягом усього творчого шляху мисткині. Зважаючи на усвідомлення внеску майстрині в формування мистецького фонду України, своєрідний живописний стиль та національну спрямованість її творчості стає зрозумілою актуальність вивчення формування колекції творів художниці в музейних зібраннях. Дослідженням було уточнено кількість робіт в колекціях, виявлено шляхи формування зібрань. Твори Наталі Вергун експонувалися на багатьох виставках, були придбані в приватні колекції й поряд з цим численні збірки робіт на сьогодні представлені в Харківському художньому музеї, Національному художньому музеї України, одиничні роботи – Красноградському краєзнавчому музеї ім. П.Д. Мартиновича, Кременецькому краєзнавчому музеї, Чернігівському обласному художньому музеї ім. Г. Галагана та ін. Опрацювання музейної документації виявило закономірності у технологічному, жанровому і тематичному спрямуванні доробку мисткині. Це надає можливість краще зрозуміти еволюцію її творчого стилю, визначити основні теми та жанри, які й обумовили напрямки її творчої активності. Дане дослідження відкриває нові перспективи для глибшого розуміння внеску Наталі Вергун в культурний контекст України та сприяє розширенню уявлень про загальний розвиток українського мистецтва другої половини ХХ – початку ХХІ сторіччя.