ПРИНЦИПИ БІОФІЛЬНОГО ДИЗАЙНУ В ФОРМУВАННІ ТЕРИТОРІЇ ГОТЕЛЬНИХ КОМПЛЕКСІВ - Кривуц, Світлана Василівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2024)
У статті розглянуто основні принципи формування дизайну території готельних комплексів, що вказують на забезпечення комфортного відпочинку гостей. Актуальність даної теми дослідження полягає в висвітленні принципів та розкритті терапевтичного ефекту від знаходження серед природного середовища, адже природні елементи, за визначенням багатьох спеціалістів, є тим специфічним компонентом, який дозволяє прискорити оздоровлення людини. Однак, варто наголосити, що серед великої кількості дослідників принципи створення дизайну зон відпочинку на території готельних комплексів майже не аналізувались. Серед багатьох джерел існують матеріали, що вказують на важливість збереження природного середовища, але матеріал, що систематизує використання принципів формування зовнішнього простору території готелів, майже відсутній. Слід зазначити, що в останнє десятиліття зацікавленість даною проблемою значно збільшилась. Крім того, з’явились приклади професійно розроблених дизайнерських рішень територій готельних комплексів, що також вказують на актуальність даної теми. Отже, в основі аналізу візуального матеріалу за темою статті інтерес представляють певні авторські концепції, що вказують на різноманітність принципів та прийомів використання природних компонентів в створенні дизайну території готельних комплексів. Також варто зазначити, що ідеї про нерозривний зв’язок із природою постійно розвиваються, еволюціонуючи та розкриваючи нові дизайнерські можливості для використання їх у створенні архітектурно-ландшафтного середовища в нових формах, матеріалах та комбінаторному моделюванні з природними компонентами. Крім того, можна констатувати, що існуючі зараз інноваційні технології масового будівництва дозволяють підтримувати формування дизайну територій готелів, враховуючи міцні властивості природних матеріалів, що можуть замінити деякі конструктивні елементи в побудові інтер’єрного простору та вийти назовні, як декоративний елемент. Цим інноваціям сприяє також використання більш дешевих штучних матеріалів, які мають відповідні стандарти екологічної якості та мають зовнішні аналогові характеристики. Досліджуючи останні проєктні розробки за означеною темою, з’ясовано, що сучасні технології постійно розвиваються, тому практикуючі дизайнери та архітектори пропонують найрізноманітніші об’ємно-пластичні варіації використання природних компонентів в дизайні території готельних комплексів на основі наступних принципів: 1) формування різнорівневих вертикальних просторів; 2) принципу формування різнорівневих горизонтальних просторів; 3) принципу гармонійності; 4) принципу регулярного планування.