ЗБІРКИ ЗАХІДНОЄВРОПЕЙСЬКОЇ ПОРЦЕЛЯНИ В МУЗЕЙНИХ КОЛЕКЦІЯХ УКРАЇНИ: ЗДОБУТКИ І ВТРАТИ - Несен, Ірина (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
Вивчення західноєвропейської порцеляни значною мірою ґрунтується на музейних та приватних колек-ціях виробів мануфактур з різних країн. В Україні збірки іноземного фарфору виникли у багатьох музей-них закладах Києва, Одеси, Харкова, Миколаєва, Сум, Полтави, Вінниці. Кожна з них мала свої обставини створення та збереження. Однак, зв’язки між музеями сформували практику обміну творами, зокрема і порцеляновими.З огляду на сказане метою статті є системно відстежити існування колекцій західноєвропейської порцеляни у провідних українських музеях, проаналізувати найважливіші етапи їх створення, актуальний стан наукового дослідження окремих зразків і груп творів. Такий підхід створить можливість для фор-мування загального корпусу зображень порцелянових творів з відповідними даними про їхнє походження і розкриє існуючі прогалини у вивченні колекційних творів.Внаслідок здійсненого у статті аналізу, було встановлено, що початковим етапом формування біль-шості музейних збірок порцеляни в Україні була націоналізація приватних колекцій. 1930–1950-х рр. – наступний етап у розвитку вітчизняного музейництва, характеризувався практиками обмінів творами порцеляни, що призвело до певної розпорошеності первинного складу збірок, розриву зв’язків між предме-тами окремого сервізу.На сучасному етапі у багатьох музеях намітилась позитивна тенденція спеціального наукового опрацю-вання зразків західноєвропейської порцеляни, створення цифрових каталогів. Однак, цей процес перебуває на початковому етапі свого розвитку, потребує вироблення єдиних підходів паспортизації й атрибуції з урахуванням сучасних методик.