МАЛАХІТ, БІРЮЗА, СЕРДОЛІК, СКЛО, ПЕРЛАМУТР В ЮВЕЛІРНИХ ПРИКРАСАХ УКРАЇНИ 1950-Х – 1970-Х РР. - Роготченко, Олексій Олексійович (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
Мета статті – проаналізувати використання малахіту, бірюзи, сердоліку, скла, перламутру в українських ювелірних прикрас 1950-х – 1970-х рр. дослідити специфіку становлення діяльності упродовж окремих художніх майстерень України цього часу, що спеціалізувалися на виготовленні біжутерії та недорогих ювелірних виробів із самоцвітами та вставками кольорового скла й перламутру. Основна ідея дослідження зосереджена на специфіці умов праці, виставковій діяльності та системи винагород і заохочень митців означеного періоду. Інструментарій дослідження спиратиметься на хронологічний принцип, мистецтвознавчий, дизайнерський і менеджерсько-виробничий підходи, аксіологічного, онтологічний, герменевтичний, крос- культурний, соціокультурний, історико-генетичний, історико-порівняльний (компаративний), типологічний і метод мистецтвознавчого аналізу. З-поміж важливих завдань дослідження – унаочнення специфіки механізму закупівель Міністерством культури чи Спілкою художників України; окреслення зв’язку митців-ювелірів 1950-х – 1970-х років з виробництвами скла, кришталю, фарфору (де були цехи металообробки), як лінії розвитку, у межах якої можна було отримати певні звання. Розкрито значення художніх рад у виробничих процесах та затвердженні взірців продукції до тиражного, або масового випуску) з відповідною паспортизацією). Наведено приклади продукування промислових взірців іноземних виробництв, при яких на авторське й інтелектуальне право особливо не звертали увагу. Зазначено звернення вітчизняних ювелірів 1950-х – 1970-х років до різних типів металообробки художниками-аматорами. Констатовано асортимент ювелірів-професіоналів, котрі працювали малахітом і бірюзою. З’ясоване походження цих каменів та їхню собівартість в означений період часу. Закцентовано на зверненні художників з виготовлення біжутерії до вказаного типу ювелірно-виробного каміння й експонування ними готових виробів у межах виставок, влаштованих Худфондом. Унаочнено місце цих самоцвітів поруч з коралами та баламутами. Звернено увагу на художньо-обрані пошуки вітчизняних професійних художників-ювелірів і ремісників-аматорів.