ЕТАПИ РОЗВИТКУ ВАСИЛЬКІВСЬКОГО МАЙОЛІКОВОГО ЗАВОДУ УПРОДОВЖ 1920-Х – 2020-Х РОКІВ - Школьна, Ольга Володимирівна; Горбач, Олександр Вікторович (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
Мета статті – розкрити основні етапи становлення, розвитку та життєдіяльності Васильківської артілі «Керамік» кінця 1920-х – початку 1930-х рр., Васильківського майолікового заводу середини 1930-х – 2000-х рр. та приватних підприємств, що утворилися на базі Васильківського майолікового заводу середини 2000-х – 2020-х рр. Основна ідея дослідження фокусується на технологічних особливостях устаткування підприємства, що дозволяло виконувати унікальний асортимент майолікових виробів, та творчих досягненнях майстрів художньої частини артілі, заводу та його спадкоємців упродовж означеного відрізку часу.Інструментарій дослідження ґрунтується на поєднанні наукових принципів, підходів та методів. Зокрема, базується на принципах наукової достовірності та всебічності, виробничому, дизайнерському та мистецтвознавчому підходах; онтологічному, аксіологічному, герменевтичному, історико-генетичному, історико-хронологічному, компаративному, соціо-культурному, культуротворчому, типологічному методах. Серед важливих завдань дослідження виокремлюється потреба окреслити сутність промислових засад розвитку виготовлення майоліки у Василькові упродовж останніх ста років, аналіз асортименту фабрикату підприємства періоду артілі «Керамік», Васильківського майолікового заводу, окремих приватних фірм на колишніх виробничих потужностях вказаної установи; розкриття специфіки творчості провідних майстрів у галузі виробництва посуду, ваз, сувенірних творів, аксесуарів та скульптури означеного підприємства, з-поміж яких є справжні метри вітчизняної керамічної справи. Наведено інформацію щодо авторського доробку окремих фахівців у царині виготовлення майолікової продукції, зважаючи на ключові формотворчі риси розвитку підприємства у підпорядкуванні Фарфорфаянстресту, Укрхудожпрому, художні ради яких впливали на характер творів декоративно-прикладного мистецтва і дизайну означеного виробництва 1930-х – 2020-х рр. Охарактеризовано найбільш значущі, знакові роботи відомих авторів згаданого підприємства галузі. Розкрито специфічні особливості характеристики творів окремих художників Васильківської артілі «Керамік» кінця 1920-х – початку 1930-х рр., Васильківського майолікового заводу середини 1930-х – 2000-х рр. та приватних підприємств, що утворилися на базі Васильківського майолікового заводу середини 2000-х – 2020-х рр., у котрих впізнаваний почерк майстра зі знанням технологічних засад майолікової справи.