АДАПТИВНИЙ ДИЗАЙН В ГРАФІЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ: ІНТЕГРАЦІЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - Гребенюк, Іван Васильович (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
У статті представлено комплексне дослідження сучасних практик адаптивного та інклюзивного дизайну в графічному середовищі, що формується під впливом активної цифровізації та впровадження технологій штучного інтелекту. Адаптивний дизайн розглядається не лише як технічний інструмент підлаштування візуальних рішень до різних носіїв і умов сприйняття, але й як концептуальна стратегія створення універсальних і гнучких систем, здатних забезпечити індивідуалізований користувацький досвід. Окрему увагу приділено аналізу ключових принципів адаптивності – гнучкості, універсальності, персоналізації та модульності – та їх трансформації в умовах інтенсивного розвитку цифрових середовищ. Інклюзивний вимір дизайну розглядається у взаємозв’язку з адаптивністю, оскільки саме інтеграція AI-технологій відкриває нові можливості для розширення доступності графічних матеріалів і комунікаційних платформ. Висвітлено потенціал штучного інтелекту у графічному дизайні: генеративний дизайн як спосіб автоматизованого створення креативних візуальних рішень; персоналізація контенту з урахуванням особливостей і потреб користувачів; оптимізація й автоматизація робочих процесів; забезпечення інклюзивності шляхом адаптації зображень і текстів для різних аудиторій, включно з людьми з особливими потребами. Здійснено порівняльний аналіз сучасних AI-інструментів, зокрема Adobe Firefly, Figma AI, Canva Magic Tools, які демонструють тенденцію до поєднання інтелектуальних алгоритмів із дизайнерськими інтерфейсами, що сприяє підвищенню якості та ефективності проєктної діяльності. Результати дослідження підтверджують, що впровадження штучного інтелекту в графічне середовище не лише розширює межі творчих можливостей, але й формує новий баланс між автоматизацією та людською креативністю. AI постає як інструмент, що підтримує інклюзивність, робить дизайн більш доступним і зрозумілим для різних соціальних груп, сприяє подоланню комунікаційних бар’єрів. Реалізація зазначених завдань адаптивного та інклюзивного дизайну у поєднанні з AI-технологіями визначають перспективний напрям розвитку сучасного графічного середовища, забезпечуючи не лише технічну ефективність, але й культурну, соціальну та етичну значущість візуальної комунікації.