УДОСКОНАЛЕННЯ ЕСТЕТИЧНИХ ТА ЕРГОНОМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ В ОДЯЗІ З ПІДГРІВОМ НА ОСНОВІ ПОРІВНЯЛЬНОГО АНАЛІЗУ АНАЛОГІВ - Люклян, Надія; Пашкевич, Калина (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
Стаття представляє комплексний аналіз практичного досвіду виробництва одягу з підігрівом різними брендами та детально досліджує їх асортимент продукції. Приділено увагу технологічним аспектам, а також естетичним і ергономічним характеристикам, які впливають на задоволення потреб споживача. Було створено порівняльні таблиці закордонних та українських аналогів для оцінки таких характеристик, як зовнішній вигляд, матеріали, фурнітура та обробка, а також функціональних і конструктивних параметрів, включно з легкістю використання, ефективністю обігріву, довговічністю та адаптивністю до різних умов експлуатації. Такий підхід дозволив виявити спільні риси, відмінності, переваги та недоліки існуючих продуктів. Особлива увага була приділена конструктивним рішенням, що підвищують комфорт, зручність використання та енергоефективність, зокрема розташуванню зон обігріву та інтуїтивному керуванню. Крім того, досліджено такі фактори, як розподіл ваги, гнучкість та сумісність з додатковими шарами одягу, що впливають на загальну зручність і комфорт у різних ситуаціях, від активного відпочинку на свіжому повітрі до повсякденного використання в місті. На основі проведеного аналізу запропоновано шляхи усунення недоліків існуючих аналогів, що дозволило розробити покращений прототип виробу. Новий дизайн поєднує сучасні естетичні тенденції з покращеними ергономічними властивостями, забезпечує кращий тепловий захист, рівномірний розподіл тепла та підвищений комфорт під час тривалого використання. Він також враховує сучасні уподобання споживачів щодо стилю, універсальності та функціональності, роблячи куртку практичною, ефективною та привабливою. Загалом дослідження надає рамки для поєднання функціональної продуктивності, ергономічних удосконалень та сучасного дизайну у виробництві одягу з підігрівом, пропонуючи практичні рекомендації для подальшого розвитку продукції, вибору матеріалів та підвищення задоволеності користувачів.