ЕВОЛЮЦІЯ ІНТЕР’ЄРНОГО ПРОСТОРУ ГОТЕЛІВ: ТРАНСФОРМАЦІЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ФОРМОТВОРЕННЯ - Скляренко, Наталія Владиславівна; Корука, Христина Олександрівна; Дудка, Роксолана Олександрівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
Метою роботи є виявлення еволюційних трансформацій готельного простору та сучасних тенденцій формотворення інтер’єрів готелів згідно вимог сталого розвитку. Робота ґрунтується на системному підході та носить міждисциплінарний характер. Для проведення дослідження застосовано методи: спостереження, історико-порівняльний метод, структурно-функціональний аналіз, методи систематизації та класифікації, які дозволяють проаналізувати особливості формотворення інтер’єрного простору готелів. Залучення цих методів до дослідження дає можливість прослідкувати формування інтер’єрного простору у різні етапи розвитку, їхній взаємозв’язок та відмінні характеристики у формотворенні. Наукова новизна роботи полягає в тому, що вперше систематизовано проєктні практики створення інтер’єрного простору готелів впродовж наступних історичних періодів: давній час (VI-ХIII ст., перші прототипи готелів), середні віки (ХIII-ХVIII ст., релігійні помешкання), новий час (ХІХ-ХХ ст., багатофункціональні готелі), сучасна доба (ХХІ ст., еко-готелі). Інтер’єр готелю розглянуто як комплексну дизайн-систему, що забезпечує гармонізацію аспектів архітектури, дизайну середовища, дизайну візуальних комунікацій та сучасних інновацій та сприяє формуванню нових форм гостинності. Динамічні зміни у сфері історії гостинності демонструють перетворення традиційного готелю у багатофункціональний візуально-комунікативний простір. Виявлено основні тенденції формотворчих трансформацій інтер’єрів готелів, що засновані на екологізації та персоналізації простору. Доведено, що їх осмислення сприяє формуванню нових проєктних стратегій, орієнтованих на сталий розвиток та гармонізацію взаємодії людини та природи. Практичне значення результатів дослідження є важливим для проєктної діяльності дизайнерів у контексті цілей сталого розвитку. Результати дослідження є підґрунтям для формування наукових праць, пов’язаних із дослідженням готельного простору. Вони можуть бути використані для організації виставкової діяльності та як джерело натхнення для студентів і зацікавлених осіб.