РЕПРЕЗЕНТАТИВНІ ПОРТРЕТИ ЄЛИЗАВЕТИ І ТЮДОР «НЕПЕРЕМОЖНА АРМАДА» - Школьна, Ольга Володимирівна; Ковальчук, Остап Вікторович; Дмитренко, Наталія Віталіївна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
Мета статті – розкрити художньо-образні, композиційні та стилістичні особливості великосвітських репрезентативних портретів англійської монархині епохи Тюдорів Єлизавети І штибу «Армада», широко відомих у час пізнього ренесансу – маньєризму в європейському живописі як апофеозні твори, присвячені величі правління королеви-Діви та її звитягам у боротьбі з іспанським флотом. Основна ідея дослідження полягає у ствердженні особливої ролі в європейському живописі трьох парадних портретів згаданої правительки Туманного Альбіону кшталту «Непереможна Армада», які нині в колах експертів вважаються еталонними образами «ікони нації» та втіленням ідеї непохитності англійської корони. Методологія дослідження спирається на сукупність принципів, підходів та методів. Зокрема, базується на хронологічному принципі, мистецтвознавчому, та культурологічному підходах; онтологічному, аксіологічному, герменевтичному, компаративному, просопографічному, соціокультурному, культуротворчому, методі контент-аналізу, формально-стилістичному, іконографічному, методі мистецтвознавчого аналізу. З-поміж ключових завдань дослідження – з’ясувати історію написання трьох версій парадних портретів «Непереможна Армада» та окреслити їх провенанс; розкрити сюжетні, іконографічні, семіотичні особливості портретів королеви Єлизавети І в європейському живописі кінця ХVІ століття; охарактеризувати жанрові особливості означених творів. Наведено дані щодо збору коштів на викуплення історичного портрету «Непереможна Армада» у нащадків капітана Френсіса Дрейка за понад десять мільйонів фунтів стерлінгів 2016 року та експонування його у державній колекції Королівських музеїв Грінвіча. Розкрито специфіку втілення художником ідеї про непереможну жінку в британській монархії, що дала поштовх у подальшому для створення низки реномових портретів європейських жінок при владі доби бароко, рококо, класицизму.