АВТОРСЬКА ІЛЮСТРАЦІЯ ЯК ЗАСІБ КОМУНІКАЦІЇ В СУЧАСНОМУ ДИЗАЙНІ ПАКОВАННЯ - Ганоцька, Ольга Василівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
Дизайн паковання є важливою складовою сучасної комунікації між брендом і споживачем. Паковання виконує не лише функціональну роль, забезпечуючи збереження продукту, але й стає засобом передачі інформації, культурної спадщини та емоційного посилу. В сьогоднішніх умовах, коли багато продуктів на ринку стають схожими за характеристиками, саме візуальне оформлення дозволяє брендам виділятися серед конкурентів. Використання авторської ілюстрації в дизайні паковання набуває дедалі більшої популярності завдяки своїй здатності надавати продукту унікальності встановлювати емоційний зв’язок із цільовою аудиторією, підкреслювати культурну складову даного продукту, і також, що не мало важливо, національну приналежність. Українська культура багата на традиції, символіку та яскраві художні зразки, які стають джерелом натхнення для сучасних дизайнерів. У цій статті досліджується потенціал авторської ілюстрації як засобу комунікації у сучасному дизайні паковання. Таким чином, ілюстрація на площині форми упаковки стає багатогранним інструментом, який взаємодіє з формою, підкреслюючи її унікальність, створюючи асоціативний зв’язок між продуктом та споживачем і додаючи дизайну емоційного наповнення. У випадку авторської ілюстрації це ще й можливість зробити кожне паковання витвором мистецтва, підвищуючи його цінність і значущість у сприйнятті аудиторії. Робота акцентує увагу на значенні ілюстрації як інструменту для збереження національної ідентичності в умовах зростаючого інтересу до локальних і традиційних продуктів. Через авторську графіку дизайнери мають можливість не лише створювати оригінальні паковання, але й популяризувати культурну спадщину України на сучасному ринку. У цьому контексті дизайн набуває соціального значення, адже він не лише рекламує товар, а й формує уявлення про Україну як країну з багатою культурною спадщиною та оригінальним творчим потенціалом.